Vesle Hjerkinn landskapsvernområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vesle Hjerkinn landskapsvernområde
LandNorge Norge
OmrådeInnlandet
Nærmeste bosetningDombås
Areal12,9 km²
Opprettet2003

Vesle Hjerkinn landskapsvernområde
62°11′22″N 9°34′12″Ø

Vesle Hjerkinn landskapsvernområde ligger nord og øst i Dovre kommune i Innlandet fylke. Parken ble opprettet i 2003[1] og dekker et område på 12,9 km². Verneområdet ligger sør for E6 over Dovrefjell og grenser mot Dovre nasjonalpark i sør. Området bidrar til å binde sammen de store nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og Dovre nasjonalpark og Rondane nasjonalpark til et nærmest sammenhengende stort verneområde fra Sunndalsfjella i nordvest til Ringebufjellet i sørøst.

Området har et særpreget og vakkert natur- og kulturlandskap med stort biologisk mangfold og er en del av et stort, sammenhengende fjellområde, med en del av den siste gjenværende bestand av Nord-Europas ville fjellrein. Det er også verneverdige geologiske forekomster og landskapsformer i området. Allmennheten skal ha anledning til naturopplevelse gjennom utøving av tradisjonelt og enkelt friluftsliv med liten grad av teknisk tilrettelegging.

Forvaltning og bruk av området[rediger | rediger kilde]

Området forvaltes av Rondane–Dovre nasjonalparkstyre.

Informasjon om parken gis fra nasjonalparksenter-nettverket Nasjonalparker, som har informasjonssentre i Dombås, Folldal, Kvikne og Sunndal. Nettverket dekker også Rondane og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalparker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]