Fokstugu landskapsvernområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fokstugu landskapsvernområde
LandNorge Norge
OmrådeInnlandet
Nærmeste byDombås
Areal72,3 km²
Opprettet2002

Fokstugu landskapsvernområde
62°06′44″N 9°17′21″Ø

Fokstugu landskapsvernområde ligger i Dovre og Lesja kommuner i Innlandet fylke. Parken ble opprettet i 2002[1] og dekker et område på 72,3 km². Verneområdet ligger på begge sider av E6 over Dovrefjell og omkranser Fokstumyra naturreservat. Verneområdet grenser mot Dovre nasjonalpark i sør og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark i nord. Området bidrar sammen med Vesle Hjerkinn landskapsvernområde til å binde sammen de store nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og Dovre nasjonalpark og Rondane nasjonalpark til et nærmest sammenhengende stort verneområde fra Sunndalsfjella i nordvest til Ringebufjellet i sørøst.

Området er en del av et stort, sammenhengende fjellområde med en del av den siste gjenværende bestand av Nord-Europas ville fjellrein og har et særpreget og vakkert natur- og kulturlandskap med seterbebyggelse og setervoller, vegetasjon og kulturminner. Det er også verneverdige geologiske forekomster og landskapsformer i området. Allmennheten skal ha anledning til naturopplevelse gjennom utøving av tradisjonelt og enkelt friluftsliv med liten grad av teknisk tilrettelegging. Avgrensningen av verneområdet gjør det mulig å gjenopprette den gamle trekkruta for villreinen mellom sør og nord.

Forvaltning og bruk av området[rediger | rediger kilde]

Området forvaltes av Dovrefjell nasjonalparkstyre.

Informasjon om parken gis fra nasjonalparksenter-nettverket Nasjonalparker, som har informasjonssentre i Dombås, Folldal, Kvikne og Sunndal. Nettverket dekker også Rondane og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalparker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]