Hopp til innhold

Hjerkinn fjellstue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjerkinn fjellstue
Hjerkinn fjellstue, ca. 1890. Foto: Axel Lindahl
LandNorge
StedDovre
Etablert12. århundre (Julian)
Kart
Kart
Hjerkinn fjellstue
62°13′19″N 9°34′39″Ø

Hjerkinn fjellstue er ei fjellstue som ligger på Dovre, der den gamle ferdselsveien over Dovrefjell møter den øverste delen av Folldal.

Hjerkinn fjellstue var den første av fjellstuene på Dovrefjell, som ifølge tradisjonen ble etablert av kong Øystein Magnusson (1103–1123) for å gi pilegrimsfarerne husly over fjellet. Datidens ferdselsvei gikk litt øst for det som i dag er kjent som «Kongeveien», det vil si gjennom Kvitdalen, bak Knutshø og fulgte så fjellene frem til Rise på Oppdal.

I desember 1718 ble alle fjellstuene over Dovre satt i brann av norske soldater, slik at ikke de svenske troppene til general Armfeldt kunne ta seg over fjellet på vei sørover etter tilbaketrekkingen fra felttoget i Trøndelag.

Fjellstuene på Dovre ble gjenreist, og Hjerkinn fikk en liten tømmerstue, «Karstua», av Kong Fredrik i 1719. Bygningen med «Gamlekjøkkenet» ble satt opp i 1728; det første store huset oppført etter brannen.

På 1800-tallet økte aktiviteten på Hjerkinn, og de begynte å ta imot faste gjester for lengre opphold i tillegg til den tradisjonelle fjellstuevirksomheten.

18. juli 1990 brant hovedhusene på Hjerkinn igjen, men ingen omkom eller ble skadet.

Fjellstua i dag

[rediger | rediger kilde]

Den nye fjellstua ble tegnet av arkitekt Askeland, og sto ferdig 10. januar 1992.

Hjerkinn drives både som gård og fjellstue, og er Norges eldste familiebedrift med uavbrutt drift. Dagens eier Anne M. Hjerkind Ekre, som driver fjellstuen sammen med sine barn Anne Stine og Martin, er direkte etterkommer av slekten som har vært på Hjerkinn siden 1600-tallet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata