Vera Zorina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vera Zorina
FødtEva Brigitta Hartwig
2. jan. 1917[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Berlin
Død9. apr. 2003[2][3][4][5]Rediger på Wikidata (86 år)
Santa Fe
BeskjeftigelseSkuespiller, koreograf, ballettdanser, filmskuespiller, dagbokskriver Rediger på Wikidata
EktefelleGeorge Balanchine (19381946)
Goddard Lieberson (19461977)
BarnPeter Lieberson
NasjonalitetNorge
GravlagtBerlin

Vera Zorina, opprinnelig Eva Brigitta Hartwig (født 2. januar 1917 i Berlin, død 8. april 2003 i Santa Fe, New Mexico, USA) var en tysk-norsk-amerikansk ballettdanser og skuespiller. Hennes far var tysk og hennes mor var norsk.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Dans[rediger | rediger kilde]

Som seksåring begynte hun å motta danseundervisning hos Olga Preobrazjenska og Nicholas Legat. Da hun var 12 år gammel fikk hun roller i Max Reinhardts produksjoner En midtsommernattsdrøm og Hoffmans eventyr.

I 1933 reiste hun til London og studerte videre under Nicholas Legat og Marie Rambert (opprinnelig Sylvia Rambam). I denne tiden opptrådte hun også som skuespiller.

I årene 1934–1936 var hun medlem av Ballet Russes de Monte Carlo, og det var på denne tiden hun skiftet navn. Hun opptrådte i tre sesonger med Ballet Russes de Monte Carlo en rekke steder, blant annet i Covent Garden og i New York. I denne perioden lærte hun seg russisk.

I 1937 opptrådte hun i London-produksjonen On Your Toes.

Film og showbusiness[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Vera Zorinas filmografi

Hun ble oppdaget av Samuel Goldwyn som undertegnet en filmkontrakt med henne. Samme år reiste hun til Hollywood. Etter omfattende forhåndsomtale fikk hun sin amerikanske debut i 1938 i filmversjonen av musikalen The Goldwyn Follies.

I 1938 begynte hun også å opptre på Broadway i musikaler. Hennes debut var i George Balanchines oppsetning I married an Angel, hvor hun imponerte, og hun gjorde kanskje enda større inntrykk i musikalen Louisiana Purchase. Deretter vendte hun enda en gang tilbake til Hollywood, hvor hun i 1941 medvirket i filmversjonen av Louisiana Purchase med Bob Hope som motspiller.

Filmdebuten ble fulgt opp med en vellykket gjenskaping av rollen i filmversjonen av On Your Toes. Deretter spilte hun rollen som fiktiv grevinne i I Was an Adventuress, mot blant andre Erich von Stroheim og Peter Lorre. I disse filmene viste hun en variasjon, stil og klasse som ikke stod tilbake for noen. Hun spilte også i en rekke andre filmer i perioden 1940 til 1946. I 1943 fikk hun rollen som Maria i Hemingways Klokkene ringer for deg, men ble uten videre erstattet av Ingrid Bergman etter bare to uker. Dette hadde en negativ virkning på hennes filmkarriere. Bølgen av filmtilbud begynte å avta og filmene Follow the Boys i 1944 med George Raft og Lover Come Back i 1946 med Lucille Ball og George Brent ble hennes siste i Hollywood.

I 1954 forsøkte hun seg på Broadway med On Your Toes igjen. Det varte bare i seks uker.

Sjef for Den Norske Opera[rediger | rediger kilde]

I de senere år ble hun, på grunn av sin melodiøse stemme, benyttet som oppleser, blant annet for blinde, på både engelsk og andre språk. Vera Zorina arbeidet også ved Santa Fé Opera og for NRK, hvor hun regisserte en oppsetning av Herodes for TV.

I 1976 ble hun sjef for Den norske opera. På grunn av ektemannens brå død samme år, tiltrådte hun aldri denne stillingen. I 1978 ble hun musikkrådgiver og produsent for Columbia. Vera Zorina var også tilknyttet Lincoln Center som rådgiver og regissør og instruerte opera i en rekke sesonger ved Santa Fe Opera Company i New Mexico.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Vera Zorina var gift med den kjente koreografen George Balanchine. I 1946 ble hun skilt og giftet seg med Goddard Lieberson, sjefen for Columbia Records. Etter at Lieberson døde giftet Vera Zorina seg med musikeren Paul Wolfe.

Halvt norsk[rediger | rediger kilde]

Ifølge London-aviser betraktet Vera Zorina seg som norsk. Hennes mor var norsk; hun ble kalt Billie, men var født Abigail Møllerop Wimpelmann og kom fra Kristiansund. Billie Wimpelmann giftet seg med tyske Fritz Hartwig, og deres datter Eva Birgitta Hartwig tilbragte somrene i Norge gjennom hele oppveksten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Vera-Zorina, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, GND-ID 134565819, besøkt 31. mai 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 139463367[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1387057, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • The Concise Oxford Dictionary of Ballet (Oxford Paperback Reference) by Horst Koegler (Paperback) – 14. oktober 1982.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]