Klokkene ringer for deg (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klokkene ringer for deg
orig. For Whom the Bell Tolls
Ingrid Bergman og Gary Cooper i Klokkene ringer for deg
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 14. juli 1943 (1943-07-14) (USA)
Prod.landUSA
Lengde170 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSam Wood
ProdusentSam Wood
ManusforfatterDudley Nichols
Basert påKlokkene ringer for deg 
av Ernest Hemingway
MusikkVictor Young
SjeffotografRay Rennahan
Klipp
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Klokkene ringer for deg (originaltittel: For Whom the Bell Tolls) er en amerikansk film fra 1943 basert på boken ved samme navn av Ernest Hemingway. I hovedrollene finner vi Gary Cooper, Ingrid Bergman, Akim Tamiroff og Katina Paxinou. Filmen ble den største salgssuksessen i 1943, og spilte inn over $11 millioner. Den ble også nominert til ni Oscar-statuetter, hvorav den vant én. Filmmanus var ved Dudley Nichols og regien ved Sam Wood.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Under den spanske borgerkrigen slåss den amerikanske læreren Robert Jordan, som bodde i Spania i løpet av førkrigstiden, i de internasjonale brigadene mot Francisco Franco sine styrker. En dag blir Jordan sendt langt bak fiendens linjer for å ødelegge en viktig bro sammen med en lokal anti-fascistisk gerilja. Broen skal sprenges for å hindre at fiendtlige tropper reiser over den, for å svare på en kommende offensiv mot fascistene. Jordan møter en gammel mann, Anselmo, som skal slåss sammen med Jordan og de lokale gerilja-soldatene. Anselmo tar Jordan med til en gruppe som ledes av en middelaldrende mann ved navn Pablo. Jordan forelsker seg i en av opprørerne, en ung kvinne som heter María. Hennes liv ble ødelagt etter foreldrenes henrettelse og hennes gjeng-voldtekt i hendene på Falangistene (en del av den fascistiske koalisjonen) ved krigens utbrudd. Jordan utvikler snart en ny livslyst som oppstår på grunn av hans romantiske følelser til María.

En annen gerilja-gruppe, ledet av El Sordo, blir omringet og drept. Deretter ødelegger Pablo alt detoneringsutstyr Jordan planla å bruke mot broen, i håp om å hindre ødeleggelse av broen og dermed unngå fascistiske represalier mot Paolos egne soldater. Senere angrer Pablo på dette, og han vender tilbake for å hjelpe geriljaene. Jordan ønsker fremdeles å ødelegge broen, i et forsøk på å hindre fascistiske forsterkninger fra å overvelde hans allierte. Mangel på riktig utstyr fører til at Pablo, Jordan og Anselmo improviserer en mye farligere alternativ metode for å eksplodere dynamitten ved å bruke håndgranater.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Restaurering[rediger | rediger kilde]

Filmen ble opprinnelig lansert i et begrenset antall kinoer med en spilletid på 170 minutter, eller nesten tre timer (uten å telle med pauser). Ved neste lansering ble den klippet ned til 134 minutter, og den ble ikke sett i sin fulle lengde før for omtrent ti år siden, da klippene ble hentet fram fra arkivet og restaurert til nesten full lengde (168 min). Den restaurerte versjonen er den som har blitt utgitt på DVD.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen vant Oscar for beste kvinnelige birolle (Katina Paxinou) og ble nominert til beste mannlige hovedrolle (Gary Cooper), beste mannlige birolle (Akim Tamiroff), beste kvinnelige hovedrolle (Ingrid Bergman), beste artistiske produksjon, beste kinematografi, beste filmklipping, beste originalmusikk og beste film.

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Det ble sendt en Lux Radio Theater-versjon 11. februar 1945, som hadde de samme hoverolleinnhaverne som filmen: Gary Cooper, Ingrid Bergman og Akim Tamiroff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]