Vafler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vaffelkake

Vafler ( entall vaffel) er et bakverk med liknende basis som pannekaken. De vanligste ingrediensene er hvetemel, melk, egg og sukker. Ofte tilsettes også litt smeltet fett i form av margarin eller smør, dessuten også krydderet kardemomme. Noen tilsetter også litt bakepulver eller vaniljesukker.

Selv om vaffel er et «bakverk»[trenger referanse] er det viktig å påpeke at man ikke baker vaffel, men steker dem i et vaffeljern, der flere vaffelhjerter er satt sammen til en rund, noen ganger firkantet, kake eller jern. Vaflene får en lett brunlig farge under stekingen og er sprø med en gang de er ferdige. De blir myke når de får ligge litt. Et gammelt triks for å få sprøere vafler er å lage røren så tykk som mulig, og deretter la den stå og svelle minst en time før steking. Når vaffeljernet så er varmt blandes vann i røren til den får ønskede konsistensen. En annen måte å få sprø vafler på, er å bytte ut halvparten av hvetemelet med potetmel.

Vafler spises enten som de er, eller med tilbehør som syltetøy, pisket krem, rømme eller smør og brunost. Eple og nøtter er også kjent som tilbehør.[1] Pølse i vaffel er en vri på pølse i lompe, hvor man erstatter lompen med en vaffel, populært i Østfold.

Cornelius Swarthout tok patent på et forbedret vaffeljern den 24. august 1869. Amerikanerne feirer dette med vaffeldag, mens i Europa feires vaffeldagen den 25. mars.

Joar Mortveit fra Skjold i Vindafjord innehar Guinness' Rekord for å ha stekt verdens største vaffel med en diameter på 98 cm.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I dag er det den store vaffeldagen (25. mars 2012), Besøkt 25. mars 2012.
  2. ^ ««Guinness-rekord med gigantvaffel», grannar.no 12. august 2011». Arkivert fra originalen 26. januar 2016. Besøkt 25. mars 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Foodlogo2.svg KokebokaWikibøker: Vaffelkake – oppskrift