Stroopwafel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stroopwafels
Vaffeljern for steking av stroopwafels
En kjele med dampende varm sirup som brukes som fyll i stroopwafels

En stroopwafel (opprinnelig siroopwafel (nederlandsk) er en nederlandsk kjeks som består av to tynne, harde, runde, rutemønstrede vafler med et lag søt sirup i mellom. Vaflene ble for første gang laget i Gouda i den nederlandske provinsen Zuid-Holland rundt år 1810, noe som har gjort at de også er kjent som Goudse wafels. De selges i supermarkeder, spesialbutikker og ofte nystekte på markeder. Opprinnelig hadde de en diameter på omtrent 10 cm, men finnes nå i varianter fra ca. 5 cm opp til 25 cm. I spesialbutikkene og på markedene selges ofte også «snippers», smuler av avskårne kanter og mislykkede kjeks.

Opprinnelig ble stroopwafels laget av kjekssmuler, deigrester og sirup, noe som gjorde dem meget billige å lage. Dette ga dem navnet armenkoeken (fattigmannskjeks).[1]

Røren lages av mel, smør, brunt sukker, gjær, melk og egg, og stekes i et vaffeljern. Etter at vaflene er stekt blir de delt på midten mens de fremdeles er varme, og den ene halvparten blir smurt med sirup, før de føyes sammen igjen. Sirupen er laget av brunt sukker, smør og kanel.

Den oppskriften som sies være eldst, «de Kamphuysen siroopwafel», beskriver en sirupsvaffel som er laget av to sprø kjeks som er limt sammen med sirup.

Den tradisjonelle måten å spise stroopwafel på er å balansere kjeksen oppå kaffekoppen slik at den dekker åpningen. Varmen fra kaffen gjør at sirupen blir myk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Poel, Lilian van der Iconen van Goudse bedrijvigheid i: Erfgoud, sporen van stadsontwikkeling, bedrijvigheid en samenleven (september 2008) (nederlandsk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]