Bakepulver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakepulver.

Bakepulver er et tørt hevemiddel brukt i baking. Det finnes flere utgaver, men alle inneholder et alkali, vanligvis natriumbikarbonat (natron), [1] en syre i saltkrystallform [1] og stivelse [1] for å holde pulveret tørt. Når bakepulveret løses i vann reagerer syren og alkaliet, og danner karbondioksid, som tar større plass enn pulveret, og hever blandingen.

Vi kan skrive reaksjonslikningen slik:

De fleste moderne bakepulvere reagerer to ganger, en gang ved romtemperatur og en gang ved høyere temperatur (ved steking). Dette skyldes at de inneholder to ulike syresalter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Flere ulike bakepulvere ble solgt i første halvdel av det 19. århundre, men det vi kjenner idag ble oppdaget av Alfred Bird. Eben Norton Horsford, en student av Justus von Liebig, begynte å studere bakepulver i 1856 og utviklet etterhvert en variant han kalte opp etter Grev Rumford. Den tyske farmasøyten August Oetker gjorde bakepulver veldig populært da han begynte å selge miksturen sin til husmødre. Den samme oppskriften som han lagde i 1893, blir fortsatt solgt som Backin i Tyskland. Oetker begynte masseproduksjon i 1898 og patenterte teknikken sin i 1903.

Erstatning i oppskrifter[rediger | rediger kilde]

Du kan bruke bakepulver istedenfor natron (du må bruke mer bakepulver, og det kan påvirke smaken), men du kan ikke bruke natron istedenfor bakepulver. Natron alene er ikke syrlig nok til å heve, men du kan selv lage bakepulver ved å blande to deler vinstein (cremor tartari, kaliumhydrogentartrat) og en del natron. 2 ts bakepulver erstatter 1 ts natron.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Ingrediensliste på en bakepulverboks fra Freia: natriumhydrogenkarbonat, dinatriumfosfat, maisstivelse

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. Erik Fooladi (16. desember 2008). «Julekakekjemi - og litt fysikk». naturfag.no. Besøkt 17. oktober 2015.