Pannekake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En pannekake med krem og syltetøy

Pannekake er en matrett som kan tilberedes i en stekepanne, men om du er ute etter best mulig resultat brukes det et pannekakejern. De vanligste ingrediensene er hvetemel, salt, melk og egg. Tradisjonelt nytes pannekaken med sukker, kanel, blåbærsyltetøy, sirup eller bacon som middagsrett, men den kan også nytes som dessert, da gjerne sammen med pisket krem og multer.

Det finnes mange forskjellige typer pannekaker: I USA spiser man oftest en variant som kalles amerikansk pannekake, en tykk variant med mindre diameter som gjerne spises med lønnesirup. Ovnspannekaken er en annen variant som ikke er like vanlig, hvor en form med pannekakerøre settes i ovnen eller stekes i pannen. Denne røren inneholder mer egg.

I den senere tid har man i butikker kunnet få kjøpt ferdigstekte pannekaker, eller ferdigblandet pannekakemiks (som bare skal tilsettes vann).

I Frankrike fås pannekaker (crêpes) og galettes i egne crêperier. En kjent variant av franske pannekaker er crêpe Suzette.

En indisk variant er den tynne og porøse pannekaken dosa eller dosai (tamilsk) som er laget av mel fra linser og fra ris på en rund støpejernspanne.

Liknende bakverk og matretter[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Foodlogo2.svg KokebokaWikibøker: Pannekake – oppskrift