Hopp til innhold

V12-motor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Packard Merlin V12-motor for P-51 Mustang

En V12-motor er en stempelmotor med tolv sylindre, plassert i V-form med seks sylindre på hver side. Sylindervolumet varierer, men det vanlige er et totalt sylindervolum fra mellom 3 og 8 liter på personbiler, til hundrevis av liter i skipsmaskiner. I biler blir slike motorer vanligvis på langs, fordi de er for store til normal montering på tvers. Et kjent unntak er Lamborghini Miura som har midtmontert, tverrstilt V12.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

En V12-motor har en mykere gange enn en V8- eller V10-motor, på grunn av mindre vibrasjon i motoren. V12-konstruksjonen gjør også motoren bedre balansert, noe som kan bidra til at ytelsen kan økes. Moderne V12-motorer har vanligvis 48 ventiler fordelt på fire overliggende kamaksler, to kamaksler per sylinderrekke.

En V12-motor kan produsere høyere turtall enn en V8-motor, grunnet et mindre volum per sylinder og dermed kortere slaglengde (forutsatt at V8- og V12-motoren har det samme totale sylindervolum).

Bilmotorer[rediger | rediger kilde]

De fleste bilene med V12-motor som er produsert i dag kommer fra Europa. Amerikanerne produserer som regel motorer med 8 sylindre, eller av og til opp til 10 (Dodge Viper har V10-motor) Tidligere ble det lagd luksusbiler med V12 fra produsenter som Packard, Cadillac og Lincoln men de fleste av disse gikk ut av produksjon før 2. verdenskrig. Fra Asia er det kun Toyota som har levert biler med V12-motorer, med modellen Toyota Century Limousine som var utstyrt med en femliters V12 med doble overliggende kamaksler. En V12-motor er svært dyr og komplisert å produsere, og de færreste biler har behov for kreftene fra en V12. Derfor er det som regel bare luksusbiler (Bentley, Rolls-Royce, Maybach, toppmodeller fra BMW og Mercedes-Benz) som blir utstyrt med V12-motorer, samt supersportsbiler som Ferrari, Lamborghini, Pagani og Aston Martin.

Lastebilmotorer[rediger | rediger kilde]

V12-motoren har også i noen grad vært benyttet i de aller tyngste lastebilene, for eksempel Magirus-Deutz Uranus, som hadde en luftkjølt Deutz dieselmotor. GMC hadde en motor kalt Twin Six (bensindrevet) for sine tyngste biler på 50 og 60-tallet. Detroit Diesel lagde 2-takts V12-motorer som ble montert i de tyngste amerikanske lastebilene, samt i noen grad i båter og motorredskap. Den Tsjekkiske lastebilprodusenten Tatra er kjent for sine V12-motorer

Flymotorer[rediger | rediger kilde]

V12-motorer har også blitt brukt i en rekke fly før jetmotorer tok over. Den best kjente flymotoren i denne konfigurasjonen er den britiske Rolls-Royce Merlin og den amerikanske versjonen Packard Merlin, og den tidligere Rolls-Royce Kestrel

Andre bruksområder[rediger | rediger kilde]

Båter og skip har ofte motorer med V12-konfigurasjon, i varierende størrelser fra vanlige bilmotorer konvertert til marinebruk, til kolossale tungoljebrennere i store skip. Motortypen har også vært i bruk i lokomotiv, og i motorredskap som for eksempel gruvedumpere, hjullastere, bulldozere og gravemaskiner Den Russiske traktoren Kirovets har V12-motor. V12-motorer blir også brukt i militært utstyr som beltevogner og tanks, samt som stasjonær kraftkilde.