Unjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Unjon
Chosŏn'gŭl: 운전군
Hanja: 雲田郡
RR: Unjeon-gun
MR: Unjŏn kun

Kart over Unjon

LandNord-Korea Nord-Korea
ProvinsNord-Pyongan
StatusFylke (kun)
Adm. senterPyongsong
Areal360 km²
Befolkning101 130 (2008[1])
Bef.tetthet280,92 innb./km²
Beliggenhet

Unjon
40°11′49″N 124°31′55″Ø

Unjon (Unjŏn kun) er ett fylke i provinsen Nord-Pyongan i Nord-Korea.

Fylket grenser til Taechon i nord, Pakchon i øst og sørøst og Chongju i nord. I sør grenser fylket til Vesthavet. Unjon ble etablert som eget fylke i 1952 fra deler av fylkene Pakchon og Chongju.

Terrenget i fylket er relativt flatt og lavt, med fjell i vest og sletteland i sør og øst. Høyeste fjelltopp Mogufjellet (414 moh). Den største sletta er Unjonsletta på 150 km², formet av den 40 km lange elva Changpochon, som renner inn i Taeryongelva. Langs kysten ligger flere øyer, deriblant Unmudo og Hoesungdo.

Middeltemperaturen ligger på 9,1 °C, i januar -7.3 °C og i august 23.7 °C. Klimaet er noe våtere enn vanlig er i Nord-Korea, med 1230 mm nedbør per år. 40 prosent av arealet består av skog.

40 prosent av arealet er kultuvert, med en stor risproduksjon, sammen med mais, soyabønner, havre og bygg. Unjon har også provinsens største fruktproduksjon. Blant husdyrholdet er det svin som dominerer. Ellers drives noe fiske og gruvedrift. Blant videreforedlede produkter er fiskeprodukter og soyasaus, foruten keramikk.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Fylket er delt inn i en ŭp (småby) og 25 ri (landsby).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Korean Central Bureau of Statistics: 2008 Population Census (Folketelling 2008, publisert i 2009)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nord-KoreastubbDenne Nord-Korearelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.