Gulehavet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Vesthavet)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Gulehavet

Gulehavet (kinesisk: 黄海, pinyin: Huang Hai, i Sør-Korea og Nord-Korea: Vesthavet, hangul: 황해 eller 서해, Hwanghae) er den nordlige delen av Østkinahavet, som igjen er et randhav i Stillehavet. Grensa mot Østkinahavet trekkes ved 33°17'N. Navnet kommer av at løsspartikler fra «Den gule elv» og Hai He gir havet en gulaktig farve. De to elvene flyter inn i Gulehavet helt innerst, i den delen som kalles Bohai (tidligere Pechili-bukten eller Chihli-bukten).

Koreabukten mellom den kinesiske Liaoning-provinsen og det nordvestre Nord-Korea er også del av Gulehavet. Skillet mellom Bohai og Koreabukten er Liaodonghalvøya

Gulehavet har en dybde på maksimalt 105 meter og regnes som et flatt hav, noe på linje med størstedelen av Nordsjøen på motsatt side av dem eurasiske landsmasse. Havets mudderflater er betydelige tilholdssteder for migrerende vadefugler.

Alle større øyer i Gulehavet er sørkoreanske: Anmado, Baengnyeong, Daebu, Deokjeokdo, Gageodo, Ganghwa, Hauido, Heuksando, Hongdo, Jeju-do, Jindo, Muuido, Sido, Silmido, Sindo, Wando, Yeongjong og Yeonpyeong.