Sonchon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sonchon
Chosŏn'gŭl: 선천군
Hanja: 宣川郡
RR: Seoncheon-gun
MR: Sŏnch'ŏn kun
Sonchon railway station in North Korea.jpg

Kart over Sonchon

LandNord-Korea Nord-Korea
ProvinsNord-Pyongan
StatusFylke (kun)
Adm. senterPyongsong
Areal450 km²
Befolkning126 350 (2008[1])
Bef.tetthet280,78 innb./km²

Sonchon
39°47′57″N 124°55′02″Ø

Sonchon (Sŏnch'ŏn kun) er et fylke i provinsen Nord-Pyongan i Nord-Korea.

Fylket grenser til Chonma i nord, Kusong og Kwaksan i øst, Tongrim i vest og i sør mot Vesthavet. Sonchon ble reorganisert i 1952, da deler av fylket ble fradelt for å bli en del av det nye fylket Tongrim.

Terrenget varierer fra sletter til fjell. Fylket inkluderer også flere øyer langs kysten. Høyeste punkt er Kainbong (가인봉, 535 moh), som utgjør kilden til Tongraeelva. Årlig gjennomsnittlig middeltemperatur er 8.5 °C, fra januar -9,2 °C til august med 23,6 °C. Årlig nedbør er i gjennomsnitt 1192 mm. Høyeste fjelltopp på øya Sinmido er Unjongfjellet med 532 moh. 45 prosent av fylket er skogkledd.

Den lokale økonomien er avhengig av landbruket med blant annet husdyrhold, samt fiske og diverse produksjon. Landbruket gir større avlinger av ris, mais, soyabønne og tobakk. Fabrikkene i fylket produserer jernvarer, keramikk og tobakksprodukter.

Området var i sentrum for den første protestantiske misjoneringen i Korea, og over 50 kirker ble bygd. I tillegg fantes 13 buddisttempler i fylket. Både kirker og templer ble ødelagt etter etableringen av Nord-Korea i 1948.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Fylket er delt inn i en ŭp (småby) 24 ri (landsby).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Korean Central Bureau of Statistics: 2008 Population Census (Folketelling 2008, publisert i 2009)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag-map of North Korea.svgDenne Nord-Korearelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.