Ungarns parlament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Parlamentsbygningen i Budapest

Ungarns parlament[a] er nasjonalforsamlingen i Ungarn og har ett kammer med 199 medlemmer, som velges for fire år av gangen. Parlamentet har siden 1902 holdt sine møter i parlamentsbygningen i Ungarns hovedstad Budapest. Parlamentetsbygningen ligger på Kossuth Lajos térPest-siden av Budapest, ved Donaus venstre bredd.

Parlamentet er landets lovgivende makt. Ett hundre og seks representanter velges fra enmannskretser og 93 fra nasjonale lister. Ungarns valgordning ble anvendt første gang i 2014. Før dette hadde parlamentet 386 representanter.[1][2]

Parlamentet velger både Ungarns president og landets statsminister.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Parlamentsbygningen er en turistattraksjon og et vartegn for Budapest, samtidig som den er den største bygningen i Ungarn. Stilen er nygotisk og arkitekt er Imre Steindl. Bygningen har en symmetrisk fasade og en sentral kuppel. Kuppelen er i nyrenessanse-stil. Innsiden av parlamentsbygget er også symmetrisk og har dermed to identiske parlamentssaler, hvor den ene delen brukes til politikk og den andre til guidet omvisning.

Parlamentsbygningen er 268 meter lang og 123 meter bred. Innsiden inneholder 10 bakgårder, 13 person- og godsheiser, 27 porter og 691 rom. Med en høyde på 96 meter, deler bygningen tittelen som den høyeste i Ungarn sammen med Stefanskatedralen. Høyden på 96 meter er ikke tilfeldig, tallet 96 refererer til Ungarns 1000års-jublieum i 1896 og erobringen av det som skulle bli Kongedømmet Ungarn i 896.[trenger referanse]

Bilde av fasaden til det ungarske parlamentet i Budapest

Hovedfasaden har utsikt mot elven Donau, men den offisielle hovedinngangen er fra plassen på østsiden av bygningen. Innvendig og utvendig på bygningen er det til sammen 242 skulpturer på veggene. Fasaden er utsmykket med statuer av Ungarske regenter, herskere fra Transylvania og kjente militære. På er det skulpturer som avbilder forskjellige samfunnslag, det blir derfor sagt[hvem?] at hele samfunnet er avbildet på veggene. Våpenskjoldet til Ungarn er avbildet over vinduene. Den østre trappen, som fungerer som hovedinngang, er flankert av to løver.

En av de mest berømte delene av bygningen er den heksadekagonale (sekstensidede) hovedhallen, som tilgrenser begge kamrene; Underhuset og Overhuset. Her finner man også Ungarns krone utstilt, denne har vært utstilt i parlamentsbygningen siden år 2000.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Budapest ble forent av tre byer i 1873, Buda, Óbuda og Pest.[3] Den lovgivende institusjonen vedtok syv år senere å bygge en ny parlamentsbygning som skulle gi uttrykk for nasjonens suverenitet. En internajonal konkurranse ble avholdt, og arkitekten Imre Steindl vant. Byggearbeidet startet i 1885, og bygningen ble innviet i anledning Ungarns 1000års-jubileum i 1896. Bygningen ble ferdigstilt i 1904. Rundt 100 000 mennesker var involvert i bygningsarbeidet, hvor til sammen 40 millioner mursteiner, en halv million edelstener og 40 kilo gull ble brukt.[trenger referanse]

Etter andre verdenskrig har parlamentet vært ett ettkammersystem, og i dag bruker regjeringen i landet kun en mindre del av bygningen.

Under kommunistregimet i Ungarn ble en rød stjerne plassert på toppen av kuppelen på parlamentsbygningen, stjernen ble fjernet i 1990 etter kommunismens fall. Den røde stjernen er i dag utstilt inne i parlamentsbygget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ ungarsk: Országház, som betyr Landets Hus eller Nasjonens Hus

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internettside til Ungarns parlament Besøkt 31. mars 2012
  2. ^ Ungarns valglov på internettsiden til Ungarns nasjonale valgkontor besøkt 10. april 2014
  3. ^ Spekner, Enikő (1. januar 2016). «Buda before Buda: Óbuda and Pest as Early Centers». Medieval Buda in Context (engelsk): 69–91. doi:10.1163/9789004307674_005. Besøkt 12. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]