Umberto Boccioni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Umberto Boccioni
Født19. okt. 1882[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Reggio di Calabria[5]
Død17. aug. 1916[2][3][6][7]Rediger på Wikidata (33 år)
Verona[5]
BeskjeftigelseKunstmaler, billedhugger, tegner, fotograf, kunstkritiker, grafiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedAccademia di belle arti di Roma
Accademia di belle arti di Venezia
NasjonalitetKongedømmet Italia
GravlagtMonumental Cemetery of Verona

Selvportrett

Umberto Boccioni (født 19. oktober 1882 i Reggio Calabria, død 16. eller 17. august 1916 i Verona) var en italiensk maler og skulptør.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Umberto Boccionis far, som stammet fra regionen Romagna nord i landet, var en lavere statsfunksjonær helt sør på Den italienske halvøy. Han ble stadig forflyttet. Etter Umbertos fødsel, tok det ikke lang tid før han ble forflyttet igjen, slik at gutten og hans storesøster vokste opp for det meste i Forlì (Emilia-Romagna), Genova og til slutt i Padova. Som femtenåring, i 1897, flyttet Umberto og faren til CataniaSicilia, hvor han fullførte sin skolegang.

Kunstnerkarriere[rediger | rediger kilde]

Noe etter 1898 flyttet han til Roma og studerte kunst ved Scuola Libera del Nudo tilknyttet Accademia di Belle Arti di Roma.[8]

Boccioni var lærling hos Giacomo Balla sammen med vennen Gino Severini i 1906 og studerte impresjonisme og post-impresjonisme i Paris på slutten av 1906 og starten av 1907. I tillegg til dette tok han også et kort kurs i tegning ved die Belle Arti i Venezia. Da han flyttet til Milano i 1907 ble han kjent med andre futurister, også stilens grunnlegger Filippo Tommaso Marinetti. Senere ble han hovedteoretikeren bak den Futuristiske kunstbevegelsen.

Boccioni var en av de mest fremtredende stiftere og undertegnere av Futuristiske Maleres Manifest i 1910 og utgav dessuten Futuristisk Manifest for Skulptur i 1912. Etter en futuristisk maleriutstilling i Paris i 1911 begynte han å lage skulpturer og viste disse på utstillingen i Paris i 1913.

Under første verdenskrig ble han vervet i hæren, og under en øvelse den 16. august 1916 ble han slengt av hesten ved et uhell og trampet på. Han døde samme dag, 33 år gammel.

«Forme uniche della continuità nello spazio»[rediger | rediger kilde]

«Forme uniche della continuità nello spazio», bronse, 1913, Museum of Modern Art, New York City.

Skulpturen «Forme uniche della continuità nello spazio» («Unike former av kontinuitet i rom») viser hvordan Boccioni med dynamiske former fikk skulpturen til å uttrykke bevegelse. Formene og flatene i skulpturen antyder bevegelse, uro og fart. På lik linje med andre futurister var også Boccioni sterkt påvirket av kubismen, men i malerier og skulpturene hadde han en futuristisk måte å uttrykke dynamikken og bevegelsen til mennesker og dyreskikkelser.

Denne skulpturen er gjengitt på den italienske 20-cent-euroen; motivet ble, som for de fleste myntene, valgt ut ved at forskjellige design ble presentert i et TV-program, hvorpå seerne kunne stemme på sine favoritter via telefon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Umberto-Boccioni, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Boccioni, Umberto, «Umberto Boccioni»[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b RKDartists, «Umberto Boccioni», RKD kunstner-ID 9451[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b RKDartists, RKD kunstner-ID 9451[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 17153, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 99333, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Coen, Ester (1989). Umberto Boccioni. New York: The Metropolitan Museum of Art. s. xiii-xvi. ISBN 0870995227. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]