Romagna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Romagna

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
Areal6 380,6 km²
Befolkning1 281 243 (2014)
Bef.tetthet200,8 innb./km²
Kart
Romagna
44°10′39″N 12°07′29″Ø

Romagna (romagnol: Rumâgna)[1] er en historisk region i det nordlige Italia som sammen med sammen med Emilia omtrentlig tilsvarer den sørøstlige delen av dagens Emilia-Romagna. Tradisjonelt er det begrenset av fjellkjeden Appenninene i sør-vest, Adriaterhavet i øst, og elvene Reno og Sillaro i nord og vest.

Kart over kommunene i Romagna fra 2009 (RA = provinsen Ravenna, FC = provinsen Forlì-Cesena, RN = provinsen Rimini, RSM = republikken San Marino

Regionens største byer er Cesena, Faenza, Forlì, Imola, Ravenna, Rimini og byen San Marino (San Marino er en innlandsstat og en enklave fullstendig omsluttet av Italia i Romagnas historiske region). Regionen omfatter de moderne provinsene Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini og en del av provinsen Bologna, og har i moderne tid blitt formelt utvidet med overføringen fra regionen Marche med ni kommuner hvor språket romagnol snakkes (Casteldelci, Maiolo, Novafeltria, Pennabilli, San Leo, Sant'Agata Feltria, Talamello, Montecopiolo, og Sassofeltrio).[2]

Navnet er på språket romagnol, tilhørende den gallo-italienske språkfamilien, avledet fra det lombardiske navnet for regionen Romagna.[3] Navnet Romagna har sin opprinnelse i det latinske navnet Romania, som opprinnelig var generisk navn for «land bebodd av romere», og først dukket opp på latinske dokumenter på 500-tallet e.Kr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rumâgna», Wiktionary.org
  2. ^ «Marche addio: all'Emilia Romagna sette Comuni dell'Alta Valmarecchia», Corriere della Sera. Milano: RCS Quotidiani Spa. 29. juli 2009.
  3. ^ Larner, J. (1965): The Lords of Romagna: Romagnol Society and the Origins of the Signorie. Ithaca: New York.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]