Hopp til innhold

Ulefos Jernværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ulefos Jærnverk»)
Ulefos Jernværk
Org.formdatterselskap
Etablert1657; 366 år siden (1657)
MorselskapTamarama as
LandNorge
Produkt(er)ovner, kumlokk
Adm.dir.Martin Sagen
Antall ansatte163
Kart
Ulefos Jernværk
59°17′03″N 9°15′30″Ø
Ulefos Jernverk.
Ovn laget ved jernverket - nå i Skarsvåg kirke, Nordkapp
Nyprodusert etasjeovn, kopiert etter jernverkets modeller på 1700-tallet.

Ulefos Jernværk er et jernstøperi, grunnlagt i 1657 som jernverk. Bedriften er en av Europas eldste industribedrifter. Ulefos Jernværk har produsert jernovner siden tidlig på 1700-tallet, men har siden tidlig på 1950-tallet spesialisert seg på å produsere kumlokk og annet gategods.

Ulefos Jernværk ligger på Ulefoss i Nome kommune i Telemark og er i dag en del av konsernet Ulefos Group.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bedriftens navn var fra starten av Holden Jernværk, men fra 1800-tallet ble det endret til Ulefos Jernværk. Verket ble grunnlagt av riksadmiral Ove Gjedde og lensherren Preben von Ahnen. Ulefos Jernværk har deretter hatt mange eiere, bl.a. slekten Løvenskiold i perioden 1726-1833. Verket og eiendommene ble i 1835 kjøpt av Diderik von Cappelen fra Skien og har siden vært eid av hans etterkommere i familien Cappelen. Sammen med jernverket hører bl.a. Holden hovedgård, kraftverk samt omfattende landbruks- og skogeiendommer.

Oppdagelsen i 1652 av jernmalm på Fen ved Norsjø, 2,5 km fra Ulefoss, var foranledningen til opprettelsen av bedriften. Ulefoss hadde de nødvendige forutsetninger for et jernverk, nemlig vannfall og god tilgang på trekull i de omkringliggende områdene. Ulefossen hadde siden midten av 1500-tallet vært benyttet til sagbruksdrift. I moderne tid er fallet utbygd med to kraftstasjoner på til sammen 13,8 MW.

Masovnen basert på trekull ble slukket i 1877 og dermed opphørte råjernsproduksjonen. Men allerede i 1840-årene hadde bedriften også drevet jernstøperi basert på skrapjern og importert råjern.

Støperivirksomheten og navnet levde imidlertid videre, med de berømte Ulefossovnene som hovedprodukt helt frem til slutten av 1950-tallet.

Dagens virksomhet[rediger | rediger kilde]

Ulefos Jernværk har levert kumlokk til en rekke byer og kommuner i Norge. En stor del av produksjonen eksporteres.

Bedriftens produksjon av gategods ble introdusert i 1952, og har etter hvert overtatt som viktigste produktområde. Kumlokk med kundens byvåpen eller kommunelogo er bedriftens mest iøynefallende produkter.

Fortsatt produseres et mindre antall vedovner etter modeller fra 1766. Ovnen kan være ikke bare Norges, men verdens eldste industriprodukt som fremdeles er i produksjon.

Ulefos Jernværk har alltid hatt stabil tilgang på arbeidskraft, og er en viktig hjørnestensbedrift i Nome kommune. Enkelte familier har vært knyttet til Ulefos Jernværk i generasjoner; dette betyr 350 års levende tradisjon, erfaring og kompetanse. Sjette generasjon Cappelen sitter i ledelsen av bedriften, og er dessuten eier av konsernet Ulefos NV AS.

Konsernet er ledende på gategods til det nordiske markedet, og leverer lokk og rister i både grå- og seigjern.

Ulefos Jernværk har rundt 163 ansatte, og en produksjonskapasitet på maksimalt 14 000 tonn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Yngvar Hauge: Ulefos jernværk 1657-1957. 1957.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Ulefos Jernværk – galleri av bilder, video eller lyd på Commons

(en) Manhole covers by Ulefos – galleri av bilder, video eller lyd på Commons