Tveita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′56,009″N 10°50′32,683″Ø

«Mammutblokkene» i Nåkkves vei på Tveita

Tveita er et boligstrøk i bydelen Alna (tidligere Hellerud bydel), i Groruddalen øst i Oslo.

Området blir avgrenset i øst og sør av Tvetenveien og i vest av den bratte skrenten, Hellerudskrenten, som går ned mot Alnaelva og Alnadalen. Nordøst for Tveita ligger boligområdet Haugerud som ble bygd ut i samme periode, i øst og sør ligger de eldre villaområdene Hellerud og Godlia, og i vest og nord ligger Alnaelva med industriområder på begge sider.

Utbyggingen av Tveita fant sted fra 19631969 og bygningene ble tegnet av blant andre Frode Rinnan. Boligene er fordelt på flere borettslag og ligger i boligblokker og rekkehus. De tre høyblokkene med adresse Nåkkves vei, som er synlig fra mange steder i det østlige Oslo, hadde innflytting i 1967-1969. I hver av blokkene, som ble tegnet av arkitekt Hans Backer Fürst d.y., er det 273 leiligheter, til sammen 819 leiligheter.

Tveita består av følgende borettslag:

  • Lønnealleen borettslag
  • Sørhellinga borettslag
  • Lohøgda borettslag
  • Smalvollskogen borettslag
  • Luren borettslag
  • Tveita borettslag


Ved siden av boligene har området barneskole, videregående skole, flere barnehager, gård, stall, et industriområde, kjøpesenteret Tveita Senter med bla. postkontor, vinmonopol og Tveita T-banestasjon.

Kollektivtransport som passerer Tveita, er:

Ved folketellingen i 2001 bodde det ca. 3800 personer på Tveita, fordelt på grunnkretsene Lohøgda, Tveita og Tveita Senter. Navnet på området kommer av Tveten gård som i dagligtale ble kalt Tveita. Kjente landemerker på Tveita er Tveitablokkene, Tor med hammeren og Sigrid Undset (statuer), Tveitajordet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flyfoto av Tveita. I forgrunnen til venstre sees lavblokkene i Sigrid Undsets vei, Kristins vei, Erlends vei og Lavrans vei, mens høyblokkene i Nåkkves vei sees midt i bildet. Til høyre for disse ligger Tveita Senter, Tveita t-banestasjon og Hellerud videregående skole. I nedre høyre del av bildet sees rekkehusbebyggelse, noen mindre høyblokker og Tvetenveien.