Tveten gård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tveten gård

Tveten gård er det best bevarte gårdstunet innenfor Oslos grenser. Deler av gårdens hovedhus er trolig fra så tidlig som 1400-tallet. Gården ligger omsluttet av blokkbegyggelsen på Tveita i bydel Alna.

Tveten gård eies av Oslo kommune som i flere år har leid gården av familien Stenersen som har eid den siden 1810.[1] Kommunen driver dagtilbud for eldre så vel som fritidsklubb for barn og ungdom. I november 2006 brukte Oslo kommune sin forkjøpsrett og kjøpte gården for 10 millioner kroner. Byrådet bestemte også at det i 2008 og 2009 skal bevilges 60 millioner kroner til opprustning og vedlikehold.[2] Gården består i dag av åtte bygninger. Hovedhuset, stallen og låven, vognskjulet, drengestua, brenneriet, rulleboden, veslestua og stabburet.

I 1970 ble Østmarka Rytterklubb stiftet her, på Iverslien rideskole.[3] Det er i 2018 fremdeles hester på stallen her selv om rideskolen er historie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tveten gård». Oslo kommune (norsk). Besøkt 1. januar 2018. 
  2. ^ Groruddalen, Akers Avis. ««Nye» Tveten gård: Kontraktene er signert». Akers Avis Groruddalen. Besøkt 1. januar 2018. 
  3. ^ «Medlemsinfo - www.ostmarkarytterklubb.net». www.ostmarkarytterklubb.net. Besøkt 1. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]