Stabblandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stabblandet
Nordheimsundet.jpg
Geografi
PlasseringAure
Areal 36,62 km²
Høyeste punktInnerbergsalen (908)
FylkeMøre og Romsdal
Posisjon

Stabblandet
63°11′19″N 8°14′26″Ø

Stabblandet er en øy i Aure kommuneNordmøre. Den har et areal på 36,62 km².[1] Inntil kommunesammenslåingen mellom Aure og Tustna, 1. januar 2006, var Stabblandet en del av Tustna kommune.

Topografi[rediger | rediger kilde]

Stabblandet ligger mellom øyene Tustna i vest og Ertvågøya i øst. Like nord for Stabblandet ligger øya Solskjel, og i sør grenser Stabblandet til Vinjefjorden og til Halsa kommune på fastlandet. Det er to fjellkjeder på Stabblandet, den kompakte Innerbergssalen/Stabben langs vestsiden av øya og fjellene Storøra og Litløra som fortsetter i en mindre bergrygg langs østsiden av øya. Mellom disse ligger dalen Soleimsdalen. Innerbergsalen er med sine 908 moh forøvrig også høyeste topp i Aure kommune.[2] Den er også Sør-Norges høyeste øytopp.[3]

Bosetting[rediger | rediger kilde]

Hoveddelen av befolkningen på Stabblandet bor på den relative flatlendte nordenden av øya, på gårdene Soleim og Nygarden, og særlig i grenda Nordheim lengst nordøst.

Veinett[rediger | rediger kilde]

Imarsundbroene som fikk Stabblandet og Tustna landfast

Stabblandet ble i 2007 landfast med Ertvågøya da Imarsundprosjektet ble ferdigstilt. Før dette var det fergesamband fra Aukan fergekai til Vinsternes på Ertvågøya, Edøya i Smøla kommune og ForsnesHitra. Det er også veiforbindelse til Tustna med broen over Sålåsundet. I januar 2009 ble det kabelfergeforbindelse fra Nordheim til Solskjelsøya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Besøkt 18. februar 2016. 
  2. ^ Stabblandet på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ Morteh Helgesen. «Øytopper på peakbook.org». peakbook.org. Besøkt 2.2.2021.