Hopp til innhold

Albakor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albakor
Nomenklatur
Thunnus alalunga
(Bonnaterre, 1788)
Populærnavn
albakor,
langfinnet tunfisk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
SlektThunnus
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Økologi
Habitat: pelagisk på åpent hav
Utbredelse: kosmopolitisk i tempererte og tropiske farvann

Albakor (Thunnus alalunga) er en tunfiskart.

Den dypeste delen av kroppen er lenger bak enn hos andre størjer, omtrent rett under der andre ryggfinne begynner, og ikke under midten av første ryggfinne. Brystfinnene er bemerkelsesverdig lange, omtrent en tredjedel av kroppslengden. Andre ryggfinne er tydelig lavere enn første.

Et svakt langsgående bånd med iriserende blå farge går langs kroppsiden av levende eksemplarer. Den første ryggfinnen er mørk gul, og andre ryggfinne og gattfinnen er lys gul. Småfinnene på buksiden er mørke og halefinnen har en hvit kant bakerst. Arten har bare rester av svømmeblære. Den er en stor fisk og maksimal lengde er 127 cm. I Stillehavet er vanlig lengde på eksemplarer som blir tatt ved linefiske 95–115 cm.

Albakor lever epi- og mesopelagisk ute på åpent hav og foretrekker en overflatetemperatur på 15,6 °C til 19,4 °C. Store individer svømmer dypere i kaldere vann, og kan forekomme ned til 600 m dybde. Albakor foretar lange vandringer. Den er en stimfisk som svømmer sammen med andre individer med samme størrelse. Andre tunfiskarter som bukstripet bonitt, gulfinnetun og Thunnus maccoyii kan inngå i stimene.

Arten har en kosmopolitisk utbredelse i tempererte og tropiske farvann i alle hav, inkludert Middelhavet. Utbredelsen strekker seg fra 45–50° nord til 30–40° sør, men den finnes ikke i overflaten mellom 10° nord og 10° sør.

Albakor er viktig for kommersielt fiske både i Stillehavet og Atlanterhavet. Ifølge FAOs fangststatistikk ble det tatt 255 290 tonn albakor i 2010.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Hermetisk albakor