Gulfinnetun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulfinnetun
Nomenklatur
Thunnus albacares
(Bonnaterre, 1788)
Populærnavn
gulfinnetun,
gulfinnet tunfisk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
SlektThunnus
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Økologi
Habitat: epipelagisk på åpent hav
Utbredelse: kosmopolitisk i subtropiske og tropiske farvann

Gulfinnetun (Thunnus albacares) er en tunfiskart.

Den dypeste delen av kroppen er under midten av første ryggfinne. Hos noen store eksemplarer er andre ryggfinne og gattfinnen svært lange, over tyve prosent av kroppslengden. Brystfinnene er moderat lange og når forbi starten på andre ryggfinne, men ikke forbi enden på basis av denne finnen.

Ryggen er metallisk mørkeblå, sidene gule og buken sølvfarget. Buken har ofte omtrent tyve avbrutte, nesten vertikale, linjer. Ryggfinnene, gattfinnen og småfinnene er lyst gule; småfinnene har en smal mørk kant. Arten har svømmeblære. Maksimal lengde er over 200 cm.

Gulfinnetun lever pelagisk ute på åpent hav og finnes i vann med en temperatur mellom 18 og 31 °C. Arten finnes både over og under termoklinen, men sjelden dypere enn 100 m på grunn av at den krever et oksygeninnhold høyere enn 2 ml/l.

Arten har en kosmopolitisk utbredelse i subtropiske og tropiske farvann i alle hav, men finnes ikke i Middelhavet. Gulfinnetun foretar lange vandringer. Den er en stimfisk som svømmer sammen med andre individer med samme størrelse. Ofte inngår andre arter i stimene.

Gulfinnetun er et av verdens viktigste kommersielle fiskeslag målt etter fangstmengde, og arten fiskes i hele utbredelsesområdet. I 2010 var verdensfangsten ifølge FAOs fangststatistikk 1 165 296 tonn. Størst betydning har linefiske, som hovedsakelig drives av fartøyer fra Japan, Sør-Korea og Taiwan.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Stim av gulfinnetun