Bukstripet bonitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bukstripet bonitt
Nomenklatur
Katsuwonus pelamis
(L., 1758)
Populærnavn
bukstripet bonitt
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: epipelagisk på åpent hav
Utbredelse: kosmopolitisk i varmt tempererte og tropiske farvann

Bukstripet bonitt (Katsuwonus pelamis) er en fisk i makrellfamilien.

Kroppen er langstrakt, spoleformet og rund. Det er bare en liten åpning mellom ryggfinnene. Første ryggfinne har 14–16 piggstråler, og det er 7–9 småfinner bak andre ryggfinne. Brystfinnene er korte med 26–27 piggstråler, og bak gattfinnen er det 7–8 småfinner. Sporden er smal med en kraftig utviklet langsgående kjøl, som har to mindre kjøler på hver side.

Hodet og forkroppen har hudplater, mens resten av kroppen har skjell bare langs sidelinjen. Ryggen er mørk purpurblå og buksiden er sølvfarget med 4–6 langsgående mørke bånd. Arten har ikke svømmeblære. Maksimal størrelse er en lengde på 108 cm og en vekt mellom 32,5–34,5 kg. Vanlig størrelse er opptil 80 cm lang og en vekt på 8–10 kg.

Bukstripet bonitt lever pelagisk i de øvre vannlagene ute på åpent hav. Voksne fisker finnes i vann med temperatur høyere enn 15 °C, men larver forekommer kun der overflatevannet har en temperatur høyere enn 25 °C. Store ansamlinger av arten finnes helst ved grensen mellom varme og kalde vannmasser, ved oppstrømninger og ved andre hydrografiske diskontinuiteter. Om dagen kan bukstripet bonitt forekomme fra overflaten ned til 260 m, men om natten oppholder den seg alltid nær overflaten.

Den svømmer i stim ved overflaten. I nærheten av stimene kan en finne sjøfugler, drivgods, haier, hvaler og andre arter i makrellfamilien. Arten har en kosmopolitisk utbredelse i varmt tempererte og tropiske farvann i alle hav, men finnes ikke i Svartehavet.

Bukstripet bonitt eter mange ulike arter av fisk, bløtdyr og krepsdyr. Den viktigste tiden for å ta til seg næring er tidlig om morgenen og sent om ettermiddagen. Kannibalisme er vanlig. Selv er den bytte for seilfisker og andre størjearter.

Bukstripet bonitt er et av verdens viktigste kommersielle fiskeslag målt etter fangstmengde. I 2010 var verdensfangsten på 2 523 001 tonn. Det meste fiskes med ringnot eller ved linefiske. Den selges fersk, frosset eller hermetisk. Hermetisk tunfisk er som regel enten bukstripet bonitt eller albakor. I Japan blir bukstripet bonitt tørket, fermentert og røkt, og solgt som katsuobushi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

"Katsuo no Tataki"