Thunnus atlanticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thunnus atlanticus
Nomenklatur
Thunnus atlanticus
Lesson, 1831
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
SlektThunnus
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: epipelagisk på åpent hav
Utbredelse: det vestlige Atlanterhavet

Thunnus atlanticus er en liten tunfiskart.

Den dypeste delen av kroppen er under midten av første ryggfinne. Brystfinnene er moderat lange. Ryggen er metallisk mørkeblå og buksiden enten ensfarget sølvgrå, eller med bleke streker og flekker i vertikale rader.

Første ryggfinne er mørkgrå, andre ryggfinne og gattfinnen er mørkgrå med sølvskjær og småfinnene er mørkgrå med et skjær av gult. Arten har en liten svømmeblære. Maksimal lengde er 100 cm, og vanlig størrelse er en lengde på opptil 72 cm og en vekt på 6–7 kg.

Thunnus atlanticus lever pelagisk ute på åpent hav i vann med en temperatur på minst 20 °C. Den svømmer ofte i store stimer sammen med bukstripet bonitt. Den eter fisk, amfipoder, reker, krabber, sjøknelere og larver av tifotkrepser.

Utbredelsen er begrenset til det vestlige Atlanterhavet der arten finnes fra Martha’s Vineyard i USA til Trindade og Rio de Janeiro i Brasil. Den er vanlig både i Mexicogolfen og Det karibiske hav.

Fisket etter arten har størst betydning sørøst for Cuba der den tas sammen med bukstripet bonitt. I Florida og på Bahamas er den en viktig sportsfisk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]