Storøyd tunfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storøyd tunfisk
Nomenklatur
Thunnus obesus
(Lowe, 1839)
Populærnavn
storøyd tunfisk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
SlektThunnus
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
VU - SårbarUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
VU - Sårbar

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: pelagisk på åpent hav
Utbredelse: kosmopolitisk i subtropiske og tropiske farvann

Storøyd tunfisk (Thunnus obesus) er en tunfiskart med uvanlig store øyne.

Den er en stor art med den dypeste delen av kroppen under midten av første ryggfinne. Brystfinnene er moderate lange hos store individer, men svært lange hos mindre individer. Buksiden er hvitaktig. Maksimal lengde er 127 cm. Vanlig lengde i Det indiske hav er 40–100 cm, men større eksemplarer er ikke uvanlige i Atlanterhavet.

Et langsgående bånd med iriserende blå farge går langs kroppsiden av levende eksemplarer. Den første ryggfinnen er mørk gul, og andre ryggfinne og gattfinnen er lys gul. Småfinnene er skinnende gule med svart kant. Arten har svømmeblære.

Storøyd tunfisk lever epi- og mesopelagisk ute på åpent hav fra overflaten ned til 250 m. Den er blitt funnet i vann med en temperatur mellom 13 og 29 °C, men optimal temperatur er 17 til 22 °C. Dette er temperaturen ved termoklinen, og arten er vanligere ved termoklinen enn nærmere overflaten der det er mest planteplankton.

Små individer svømmer i stim ved overflaten. Stimene kan bestå av bare denne arten, eller også omfatte bukstripet bonitt og gulfinnetun. Arten har en kosmopolitisk utbredelse i subtropiske og tropiske farvann i alle hav, men finnes ikke i Middelhavet.

Storøyd tunfisk eter mange ulike arter fisk, bløtdyr og krepsdyr. Den jakter både om dagen og natta. Selv er den bytte for store seilfisker og tannhvaler.

Det drives kommersielt fiske etter arten i hele utbredelsesområdet. Fangstene økte fram til 2004 da det ble tatt en rekordfangst på 468 035 tonn. I det vestlige Stillehavet er arten blitt overfisket og i 2010 var fangsten redusert til 358 682 tonn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nærbilde av Thunnus obesus