Trond Skaftnesmo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trond Skaftnesmo
Født21. august 1959 (59 år)
Beskjeftigelse Lektor, skribent
Nasjonalitet Norge

Trond Skaftnesmo (født 21. august 1959) er en norsk skribent, filosof og antroposof. Han er utdannet naturforvalter fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og tok hovedfag i filosofi ved Universitetet i Oslo. Skaftnesmo var leder ved Institutt for Steinerpedagogikk i Oslo i perioden 2003–2007 og er etter dette lektor ved Steinerskolen videregående skole i Haugesund. Skaftnesmo har utgitt en rekke bøker, blant dem Frihetens biologi (2000), Genparadigmets fall (2005), Bevissthet og hjerne (2009) og Evidensbasering – Det nye sannhetsmaskineriet (2014).

Skaftnesmo ga i 2012 ut boken Folkefiender[1] hvor han skriver om de tre forskerne Andrew Wakefield, Olle Johansson og Árpád Pusztai. I boken drar Skaftnesmo parallellen til Ignaz Semmelweis som varslet om helsefare ved dårlig håndhygiene blant leger, men som ble latterliggjort i sin samtid, og antyder at de tre forskerne har lidd samme skjebne. Tore Midtvedt, Professor emeritus dr. med. fra Karolinska Institutet i Stockholm omtaler boken slik: «Jeg kjenner ikke forfatteren og vet ikke hvorfor han har valgt å stikke hodet inn i dette illsinte vepsebolet. Men han fortjener vår takk. På over 200 sider og med over 200 referanser overbeviser han oss både om nødvendigheten av å stille enkle spørsmål, og om farene ved å gjøre det.»[2] I boken blir Andrew Wakefields fremgangsmåte forsvart, mens det blir stilt spørsmål ved motivene til journalisten Brian Deer som sto bak avsløringene som kulminerte i at Wakefield ble avskiltet som forsker og lege.[trenger referanse]

Skaftnesmo har også uttrykt seg kritisk om håndteringen av den franske forskeren Gilles-Éric Séralini som har publisert forskning som angivelig har vist at rotter foret med genmodifisert mais utviklet kreft, men som senere er blitt trukket tilbake etter kritikk mot metodologi og analyse.[3] Han har også oversatt boken GMO - myter og fakta av John Fagan til norsk. Skaftnesmo er generelt kritisk til GMO og sprøytemiddelet Roundup som selges av selskapet Monsanto,[4] og er tilhenger av økologisk jordbruk.[5]

I likhet med Olle Johansson er Skaftnesmo sterkt kritisk til de offisielle grenseverdiene for elektromagnetisk stråling og helseeffekter, og mener at innførselen av smarte strømmålere har gitt mange alvorlige helseplager.[6]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Frihetens biologi (Antropos 2000)
 • Genparadigmets fall (Antropos 2005)
 • Bevissthet og hjerne (Antropos 2009)
 • Prins Immanuel af Betlehem og Yeshua af Nazaret – Det åbenbare julemysteriet (da. Jupiter 2011)
 • Descartes' økse og Goethes bro (da. Jupiter 2011)
 • Skaftnesmo, Trond (2012). Folkefiender – Om sannhetens pris og vitenskapens sjel. Paradigmeskifte Forlag As. s. 205. ISBN 9788293235040. 
 • Evidensbasering: Det nye sannhetsmaskineriet (Paradigmeskifte 2013)
 • Det kartesianske fangenskap – Veien inn og veien ut (Paradigmeskifte 2015)
 • Prins Immanuel av Betlehem og Yeshua av Nasaret – Det åpenbare julemysteriet (Paradigmeskifte 2015)
 • Alle ting taler — Lytteøvelser  (Paradigmeskifte 2016) 
 • Evolusjonens kilder – fra artenes opprinnelse til artenes forbindelse (Flux 2017)
 • Skaftnesmo, Trond (2018). Verdensordet – bidrag til en kristen esoterikk. Paradigmeskifte Forlag As. s. 272. ISBN 9788293235316. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Skaftnesmo, 2012
 2. ^ «Folkefiender» (norsk). Tanum. 2012. Arkivert fra originalen 26. desember 2018. Besøkt 26. desember 2018. «I forordet skriver Tore Midtvedt, Professor emeritus dr. med. fra Karolinska Institutet i Stockholm: "Jeg kjenner ikke forfatteren og vet ikke hvorfor han har valgt å stikke hodet inn i dette illsinte vepsebolet. Men han fortjener vår takk. På over 200sider og med over 200 referanser overbeviser han oss både om nødvendigheten av å stille enkle spørsmål, og om farene ved å gjøre det."» 
 3. ^ Folkemeningen og folkefiendene, Nationen 15. juli 2013 «Nylig publiserte professor Gilles-Eric Séralini en studie der rotter er fôret med GMO-mais i 2 år. Disse rottene utviklet en overhyppighet av kreft, skader på lever og nyre mv. Hadde EUs kontrollorgan EFSA tatt sine oppgaver på alvor, burde samtlige EU-godkjente GMO-linjer (over 46), blitt trukket tilbake. Men svaret fra EFSA, er å angripe forskeren.»
 4. ^ Dobbelt-tenkning om GMO, Morgenbladet, 24. juli 2015 «de negative effektene på helse og miljø av ugressmidlet Roundup nå er så godt dokumentert, at det er godt gjort å overse det»
 5. ^ Økologisk er best!, Aftenposten, 20. desember 2008 «Et løft for det økologiske jordbruket vil gi mindre forurensning og bedre dyretrivsel»
 6. ^ Smartmåler – Nei takk! Haugesunds Avis