Hopp til innhold

Tripura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tripura

Kart over Tripura

LandIndias flagg India
StatusDelstat
Grunnlagt21. januar 1972
HovedstadAgartala
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 26
10 492 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 22
3 671 032 (2011[1])
Bef.tetthet350,36 innb./km²
Ant. distrikter8[2]
TidssoneIST (UTC+05.30)
Offisiell(e) språkBengali, Kokborok
Politikk
GuvernørD.N. Sahay
Parlament (ant.)ett kammer (60)
Annet
NettsideNettside
Forkortelse (ISO)IN-TR
Kart
Tripura
23°50′N 91°17′Ø

Tripura (bengali: ত্রিপুরা, hindi: त्रिपुरा) er en delstat i det nordøstlige India. Det er den tredje minste delstaten i landet, og dekker 10,492 km². Den grenser mot Assam og Mizoram i øst, og mot Bangladesh i øst, syd og vest. I 2011 hadde delstaten 3 671 032 innbyggere, dvs. 0,3% av landets folketall. Ulike stammefolk eller urfolk utgjør ca 30% av befolkningen i Tripura. Av disse er det kokborok-talende Tripurifolket det største av 19 stammefolk. Bengalifolket utgjør den etnolingvistiske majoriteten i Tripura. Sammen med nabolandet Bangladesh og delstaten Vest-Bengal går Tripura inn under den etnolingvistiske regionen Bengal.

Geografisk ligger Tripura lite fordelaktig til i forhold til resten av landet, og kun én stor hovedvei, National Highway 44 (NH44), knytter den til resten av landet. Fem fjellkjeder - Boromura, Atharamura, Longtharai, Shakhan og Jampui Hills - går fra nord til sør, med mellomliggende daler. Hovedstaden Agartala ligger på en slette i den vestre delen.

Delstaten har tropisk savanneklima, med kraftig regn i sommerhalvåret på grunn av monsunen fra sørvest. Skog dekker mer enn halvparten av arealet, og bambus og andre tropiske arter i gressfamilien. Tripura har høyest antall ulike arter av primater av alle Indias delstater.

På grunn av sin geografiske isolasjon er den økonomiske utviklingen i Tripura lav. Fattigdom og arbeidsledighet er stor, og landet har begrenset infrastruktur. De fleste innbyggerne driver med jordbruk eller lignende arbeid, selv om servicenæringen er den sektoren som bidrar mest til landets bruttonasjonalprodukt.

Hoveddelen av elementer innen indisk kultur, spesielt fra Bengalsk kultur, finner man også i Tripura, sammen med mye tradisjonelle elementer blant de ulike etniske gruppene, slik som ulike danser til religiøse seremonier, bryllup og festligheter, bruken av lokalt produserte musikkinstrumenter og klær, og tilbedelse av ulike regionale guder. Skulpturer på arkeologiske steder som Unakoti, Pilak og Devtamura gir historiske bevis på sammenblanding av ulike stammerreligioner og mer formaliserte religioner. Ujjayanta-palasset i Agartala var tidligere den kongelige bolig for Tripuras konger.

Tilsynelatende har navnet Tripura kommet fra Sanskrit, og betyr "tre byer" (tilsvarende det greske ordet Tripoli). Det kobles til gudinnen Tripura Sundari, som dyrkes i Tripura Sundari-tempelet i Udaipur og er et av de 51 målene for pilegrimsferder innen Shaktismen, i tillegg til den legendariske tyrannen Tripur, som regjerte i regionen. Han var den 39. etterkommeren av Druhyu, som var etterkommer av Yayati, en konge i Lunar-dynastiet.

Det har likevel vært hentydninger til at den allment godtatte opprinnelsen til navnet Tripura er tvilsom, noe som betyr at den sanskrittiske formen muligens bare kommer av en folkelig etymologisk endring av et Kokborok-navn. Varianter av navnet inkluderer Twipra, Tuipura og Tippera. En Kokborok etymologi av ordene tui (vann) og pra (nær) har vært foreslått. Grensene for Tripura strakte seg helt til Bengalbukta den tiden kongene i Twipra-riket hersket fra Garo Hills i Meghalaya til Arakan i dagens Burma, slik at navnet kan ha reflektert nærhet til havet.

Tripura er en innlandsdelstat i Nordøst-India, som sammen med de andre nabostatene i denne delen av India - Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram og Nagaland - gjerne blir kalt for Syv Søstre Statene. Med et areal på 10 492 km² er Tripura den 3. minste av Indias 28 stater, etter Goa og Sikkim. Den strekker seg fra 22°56'N til 24°32'N, og 91°09'Ø til 92°20'Ø. Maksimum vidde måler ca 184 km fra nord til sør, og 113 km fra øst til vest. Tripura grenser til Bangladesh i vest, nord og sør, og Mizoram i øst. Den er tilgjenglig fra øst via nasjonale hovedveier som kommer fra Karimganj-distriktet i Assam og Mamit-distriktet i Mizoram.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ http://www.census2011.co.in/states.php
  2. ^ «Four new districts, six subdivisions for Tripura». ibnlive.in.com (på engelsk). 26. oktober 2011. Arkivert fra originalen 26. januar 2013. Besøkt 21. mars 2015. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]