Trepoppelrose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trepoppelrose
Trepoppelrose
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lavatera arborea
L.
Norsk(e) navn: trepoppelrose
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: kattostordenen
Familie: kattostfamilien
Underfamilie: Malvoideae
Tribus: Malveae
Slekt: poppelroseslekta
Habitat: berg ved kysten
Utbredelse: middelhavsområdet, Vest-Europa

Trepoppelrose (Lavatera arborea eller Malva arborea) er en plante i kattostfamilien.

Den er en toårig urt som blir opptil 3 m høy. Stenglene er forvedet nederst og er hårete som unge. Bladene er opptil 20 cm store, runde og med 5–7 tannede lapper. Blomstene sitter 2–7 sammen og er 3–4 cm i diameter og lilla med mørkt sentrum og mørke årer. Under blomsten sitter et ytterbeger med runde til avlange segmenter som er lengre enn begeret og halvveis vokst sammen. Ytterbegeret blir mye større i fruktstadiet. Smånøttene er skarpkantede og hårete eller glatte.

Trepoppelrose vokser på steinete steder og i fjellsprekker. Den er en kystplante og tåler lite frost, men kan finnes på brakkmark i innlandet noen steder. Planten tåler saltsprut og vil gjerne ha mye nitrogen i jorda. Den er derfor vanlig i fuglefjell der den vokser sammen med strandbete, strandsmelle, strandbalderbrå og tangmelde.

Arten er vanlig i de europeiske middelhavslandene, men er svært sjelden langs de afrikanske og asiatiske middelhavskystene. Den finnes også langs kysten av Vest-Europa nordover til De britiske øyer. Trepoppelrose dyrkes som hageplante og er forvillet i Makaronesia, California, Mexico, Australia, New Zealand, Sør-Afrika, Argentina og Chile. I hager dyrkes også en kultivar med spraglete blad, 'Variegata'.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Viltvoksende ved middelhavskysten i Sør-Frankrike