Hopp til innhold

Strandsmelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strandsmelle
Strandsmelle
Nomenklatur
Silene uniflora
Roth.
Populærnavn
Strandsmelle
Hører til
smelleslekta,
nellikfamilien (Caryophyllaceae),
Caryophyllales
Økologi
Habitat: terrestrisk

Strandsmelle (Silene uniflora) er en flerårig plante (staude) av smelleslekta (Silene) i nellikfamilien (Caryophyllaceae). Planten er lett kjennelig på det oppblåste begeret, og den skilles fra sin nære slektning engsmelle på voksested og at strandsmelle som regel bare har en blomst per blomsterstengel.

Bladene er spisse og lansettformede, og står motsatt av hverandre. Det er kun en blomst på hver stengel (viktig skille fra engsmelle S. vulgaris som har flere). Blomstene lukker seg ikke nattestid som flere andre hvitblomstrende smeller gjør. Blomstene har fem frie kronblader og sammenvoskt beger med markerte, lilla-brune nervetråder. Blomsterbegeret kan "smelles" slik som en papirpose eller tangblære.

Engsmelle vokser på strandberg og grusstrender langs hele kysten og finnes også noen steder på grasmark og grus i innlandet[1] og den er trolig opprinnelig i Norge[1]. Strandsmelle regnes av noen som en underart av engsmelle (S. vulgaris)[1] og da som S. vulgaris ssp. maritima. Finnes opp til 1360 moh.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Lid, J. og D. T. Lid (2005). R. Elven, red. Norsk flora (7 utg.). Oslo: Samlaget. ISBN 82-521-6029-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]