Maritim trafikksentral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Trafikksentral (maritim))
Hopp til navigering Hopp til søk
Helsingfors VTS-sentral med monitorer fra Ingå til Emsalö

En maritim trafikksentral (engelsk vessel traffic service, VTS) overvåker sjøtrafikk i kystområder.

En maritim trafikksentral arbeider for å høyne sikkerheten for sjøtrafikken og for å beskytte miljøet. Trafikksentralen har mulighet for å samvirke med sjøtrafikken og reagere på ulike trafikksituasjoner.

En maritim trafikksentral har tre hovedoppgaver:

 1. Se alle skipsbevegelser – registrere og identifisere
 2. Være i løpende dialog med skipstrafikken
 3. Reagere og aksjonere når en situasjon krever det

En maritim trafikksentral har forskjellige hjelpemidler for å løse oppgaven:

 • Radar som gir operatørene et sanntidsbilde av trafikksituasjonen
 • Automatisk identifikasjonssystem som gir identitet til fartøy over 300 BRT.
 • Ship Reporting System/andre informasjonskilder
 • TV kamera for sanntidsbilder fra trange farleder.
 • Meteorologiske stasjoner
 • Maritim VHF for kommunikasjon med fartøyene
 • Integrerte datasystemer hvor det meste av tilgjengelig informasjon vises og lagres

Systemene som brukes bygger på internasjonale standarder og avtaler.

Trafikksentraler i Norge[rediger | rediger kilde]

Horten maritime trafikksentral, kart viser sentralens ansvarsområde

I Norge ligger trafikksentraler under Kystverket. Kystverket er nasjonal autoritet og samarbeider spesielt med EU og andre land i Norden.

Personellet som betjener den avanserte VTS-teknologien gjennomfører 3 måneders opplæring, i tillegg til tidligere ervervet nautisk utdannelse og praksis. En maritim trafikksentral har visse likhetstrekk med lufttrafikktjeneste, men en stor forskjell er at los og skipsførere selv vurderer om en vil følge de henvisninger man får. I praksis skal det mye til at et fartøy går mot en trafikksentrals råd.

 • Fedje trafikksentral i øykommunen Fedje i Nordhordland. Den dekker området fra Sognesjøen i nord, til Hjeltefjorden ved Sture i sør. Trafikksentralen ble etablert i 1992 og har hovedoppgaver knyttet til oljeutskipningen fra Sture og Mongstad-terminalene.
 • Kvitsøy trafikksentral i Kvitsøy kommune i Rogaland. Den dekker området fra Bømlafjorden i nord til Jærens rev i sør og ble etablert i 2003. Ved trafikksentralen utprøves nå ny kombinasjonsstilling hvor de tilsatte veksler mellom å gjøre tjeneste som trafikkleder og los. Videre utprøves landbasert losing fra Kvitsøy – et konsept hvor utvalgte skip loses fra trafikksentralen i stedet for at los går om bord.
 • Brevik trafikksentral ved Brevikstrømmen i Porsgrunn. Den dekker innseilingene til industriområdet i Grenland, hvor store deler av skipstrafikken består av gasstankere og fartøyer med annen farlig last. Brevik trafikksentral er Kystverkets eldste og ble etablert i 1978 som en følge av petrokjemiutbyggingen på Rafnes. En særskilt dispensasjonsordning i forhold til losplikten gjelder for området.
 • Horten trafikksentral i Horten havn. Den ble etablert i 1999 og har som ansvarsområde farvannet fra Færder og inn til Spro/SteileneNesodden. Farvannet innenfor dette området har Oslo havn trafikksentral ansvaret for.
 • Vardø trafikksentral, offisielt navn er NOR-VTS (Norwegian Ocean Region). Ble satt i drift 1. januar 2007. Den dekker trafikkovervåkingen i norsk økonomisk sone utenfor grunnlinjen samt vernesonen rundt Svalbard ved hjelp av radarovervåking, skipsrapportering og AIS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]