Steilene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steilene
Steilene utenfor Nesodden.
LandNorges flagg Norge
Kart
Steilene
59°49′00″N 10°36′32″Ø

Steilene består av fem øyer som ligger i indre Oslofjord, like vest for AlværnNesodden, nemlig Per- og Landsteilene med Steilene gjestehavn, Storsteilene med naturhavnen, Knerten med sitt fuglereservat og Fyrsteilene.

Alle øyene er statlig sikret som offentlig friluftsområde.[1] På Persteilene og Landsteilene står flere bevaringsverdige bygninger som bærere av eldre industrihistorie. I dag blir bygningene benyttet til ulike formål knyttet til vern av kystkulturen. Persteilene har småbåthavn, toaletter, større gressletter, sandstrand, dusjanlegg, stellerom og allment tilgjengelige komfyrer. Øyene blir frekventert i sommerhalvåret av «Undine», som går i rute fra Alværn. Bare på Knerten, hvor det er fuglereservat, er det ikke tillatt å gå i land fra 15. april til 15. juli.[2]

Det nedlagte fyret på Fyrsteilene brukes i dag som kystledhytte i regi av Oslofjorden Friluftsråd. Her drives også prosjektet «kunstfyret» hvor barn og unge kan komme ut og oppleve og lære om historie, kunst og natur i inspirerende omgivelser.[3] Øya er for øvrig vernet som plantefredningsområde.[4]

Steilene naturhavn ligger nord for den gamle fiskeoljetanken på Storsteilene. Uthavna er utsatt for nordlige vinder, og det er en sjøkabel i sundet mot vest.

Da isforholdene i Kristianiafjorden på 1800-tallet gjerne la byen i fullstendig vinterisolasjon fra sist november til langt ut i april, hendte det at passasjerene måtte vandre på isen ut til Ringene, eller ble tatt med av et mindre skip gjennom råken, til utenlandsdamperne, som lå og ventet ute ved Steilene.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Steilene skal vise tilbake til en tid da henrettede kropper ble satt opp på «steile og hjul», noe som ikke nødvendigvis indikerer at forbrytere også har vært henrettet på stedet, bare at deres levninger havnet der. Enkelte har imidlertid ment at steilen kun var anbrakt til skrekk og advarsel for sjøfolk, som muligens hadde i sinne å begå mytteri til havs. En annen, og mer nærliggende forklaring, er at Steilene er et rettersted, der tyver og sjørøvere ble hengt opp til skrekk og advarsel for sjøveisfarende med onde hensikter. En rekke slike steder finnes nær havnene langs kysten, ref. Flekkerøy havn, Galgeberget i Kristiansand, Galgeholmen i Stavanger, Nordnes i Bergen med flere. Et av de mest kjente retterstedene er holmen Grasbroek i innseilingen til Hamburg, der hundrevis av sjørøvere er blitt halshugget, og deres hoder spikret opp i rekke og rad på lange trestativer med lange skipsspiker gjennom skalletaket.

Værstasjon[rediger | rediger kilde]

Fyrsteilene har i dag en værstasjon som er drevet av Nortek og har vært i drift siden 2008.[5] Det har også tidligere vært målestasjon i drift på Steilene. Denne stasjonen, som ble drevet av NIVA, ble slått ut av lynnedslag i 2005 og har senere ikke vært i drift. Steilene værstasjon er til nytte for både yrkes- og fritidstrafikk på fjorden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forvaltningsplan for Steilene (PDF) Arkivert 2013-10-16, hos Wayback Machine.
  2. ^ Direktoratet for naturforvaltning, faktaark
  3. ^ «Uteskolen Kunstfyret». Nesodden kommune. 9. september 2014. Arkivert fra originalen 23. juli 2015. Besøkt 23. juli 2015. 
  4. ^ Direktoratet for naturforvaltning, faktaark
  5. ^ «steilene.nortek.no». Arkivert fra originalen 6. februar 2017. Besøkt 5. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]