Toya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Toya
Generell informasjon
SjangerDrama / Familia
Utgivelsesår1956
Prod.landNorsk
Lengde1 t. 11 min.
Aldersgrense5 (1971)
7 (1956) (Norge)
Bak kamera
RegiEric Heed
Gunnar Olram (replikker)
ProdusentProduksjonsledere:
Carl Ferdinand Gjerdrum
Knut Vidnes
ManusforfatterKnut Vidnes, Gunnar Olram
Basert påBarnetimeboka Toya
SjeffotografRagnar Sørensen
KlippOlav Engebretsen
Prod.selskapToya-Film A/S
Premiere29. november 1956 (Norge)
Eksterne lenker

Toya er en norsk familiefilm fra 1956. Filmen var basert på Barnetimeboka som i 1955 ble produsert under ledelse av programlederen onkel Lauritz.

Halvparten av inntektene gikk til Flyktninghjelpen. Foruten å være innspilt i Tananger var filmen, som den første langfilm, innspilt i Stavanger.[trenger referanse] Til premieren ved Scala kino i Oslo ankom flyktningebarna i tog på Østbanestasjonen. Filmen ble svært populær og en gjenganger på kinoene.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Lille Toya blir foreldreløs i et europeisk land som er undertrykket av en fremmed makt. Hun kommer som flyktning til Norge og blir adoptert av en familie utenfor Stavanger. Men gleden over den nye tilværelsen varer ikke lenge. Toya blir urettmessig mistenkt for å ha stjålet penger. Hun rømmer fra sitt nye hjem for å prøve å løse vanskelighetene selv. Underveis treffer hun Trygve, en gutt på hennes egen alder. Han hjelper henne videre, og til slutt blir mysteriet med de forsvunne pengene løst.

Om filmproduksjonen[rediger | rediger kilde]

Med et statsstipend på 70 000 kroner ble Toya-Film A/S etablert for å gjøre barnetimeboken om til spillefilm. Filmmanuset ble utarbeidet av Knut Vidnes og Gunnar Olram, sistnevnte spilte også rollen som «onkel Gunnar».[2] Eric Heed ble hyret inn som regissør, og også han opptrådte som skuespiller i en av filmens mindre roller.

Filmen fikk Norgespremiere 29. november 1956.[trenger referanse]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Aleidis Skard hadde hovedrollen som Toya, og Magne Ove Larsen spilte Toyas venn Trygve. Politimestrene Olav Refsnes Lea (Stavanger) og Christian Wilhelm Rynning-Tønnesen (Kristiansand) spilte seg selv i filmen, som ansvarlige for en etterlysning som også gikk ut via kringkastingen. Rollen som Søster Agnethe ble spilt av sangeren Torhild Lindal.

Fullstendig rolleliste: [1] Arkivert 12. august 2016 hos Wayback Machine.[død lenke][rediger | rediger kilde]

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Musikken til filmen ble skrevet av Maj Sønstevold, herunder den sørgmodige jødisk-inspirerte tittelmelodien og sangen Eventyrvisa som ble fremført av Magne Ove Larsen til akkompagnement av et såkalt «skramleorkester». Begge sangene ble spilt inn på plate og utgitt av Philips.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmstudieark: Toya». Norsk filminstitutt. 
  2. ^ «Toya filminformasjon». 
  3. ^ «Toya og Heidi bokinfo». [død lenke]
  4. ^ «Toya og Heidi filminformasjon». 
  5. ^ «Toya tar ledelsen bokinfo». Arkivert fra originalen . Besøkt 5. juli 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]