Toryminae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Toryminae
Torymus nobilis
Nomenklatur
Toryminae
Hører til
Torymidae, chalcidider,
stilkvepser,
vepser
Økologi
Antall arter: 1070 i verden
296 i Europa
6 i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i

Toryminae er en familiegruppe av vepsene. De hører til blant stilkvepsene og er en familiegruppene i ordenen vepser.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, ofte ganske fargerike snyltevepser. Mange av disse artene er skinnende metalliske. Hunnen har et langt eggleggingsrør som er kledt inne i en slire.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Toryminae finnes helst i frodig vegetasjon, og besøker ofte blomster i kurvplantefamilien. De fleste er parasitoider som snylter på insektlarver med skjult levevis, for eksempel i galler (særlig gallvepser og gallmygg) eller som minerer inne i stengler, blad eller frøkapsler. Ellers angriper de mest larver av vepser og tovinger, mindre vanlig biller og sommerfugler. Gruppen Podagrionini utvikler seg i egg av knelere. Det er også kjent noen få planteetende arter som utvikler seg i frø av planter i rosefamilien, kristtorn og lønn.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Toryminae finnes i hele verden. I Europa finnes 296 arter[1], men bare seks er funnet i Norge. Men gruppen Torymidae er litt dårlig undersøkt i Norge og det er antatt at det kan være 75 arter totalt.[2]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger [3]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea Web Servicewww.faunaeur.org/statistics Statistikk-søk på Torymidae i Norge Søkedato: 19. desember 2007
  2. ^ Ottesen. 1993.
  3. ^ van Noort, Simon (uten dato) WaspWeb - Torymine wasps of the world «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. august 2007. Besøkt 24. september 2007. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]