Torsken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torsken
Torsken

Våpen

Kart over Torsken

LandNorge Norge
FylkeTroms
StatusKommune
Innbyggernavntorskeværing, torskeværing
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

243,42 km²
235,36 km²
8,06 km²
Befolkning943[a] (2016)
Bef.tetthet3,76 innb./kvadratkilometer
Kommunenr.1928
MålformBokmål
Høyeste toppKvænan (981,4 moh.)[1]
NettsideNettside
Politikk
OrdførerFred Flakstad (Ap) (2011)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Torsken

Torsken
69°17′47″N 17°2′11″E

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2018)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 


Torsken (nordsamisk: Doaskku suohkan) er en kommune med et tettsted med samme navn på øya Senja i Troms. Administrasjonssentrum for kommunen er Gryllefjord. Den grenser i nord og øst mot Berg, og i sør mot Tranøy. Kommunens høyeste fjell Kvænan ligger i sør. Dette er også grensepunkt for Ånderdalen nasjonalpark. Torsken kommune vil fra 1. januar 2020 inngå i nye Senja kommune.

Torsken kommune har siden 2001 vært registrert i det statlige Register om betinget godkjenning og kontroll (ROBEK), med hjemmel i Kommuneloven § 60, nr. 1, bokstav c og d, grunnet kommuneøkonomi i ubalanse.[2] Det er foreløpig det lengste noen norsk kommune har vært registrert i registeret.[3]

Skrivemåte[rediger | rediger kilde]

1306: «Thoskar»; 1490: «Toskana»; 1567: «Thoskenn»; 1661: «Torschen»; 1865: «Thorsken»

Politikk[rediger | rediger kilde]

Ved valget til nytt kommunestyre i 2015 fikk Arbeiderpartiet ni mandater og Senterpartiet fikk seks mandater. Det var også de to eneste partiene som stilte lister ved valget. Ordfører ble dermed Fred Ove Flakstad fra Arbeiderpartiet.

Grunnkretser[rediger | rediger kilde]

Torsken kommune består kun av ett delområde, som igjen er delt inn i følgende 7 grunnkretser (folketall 2015):

Bosted ikke oppgitt (2)

Utvikling i folketallet de senere år:

2000
2005
2010
2015
1166
1033
899
884

(*) I statistikkbanken bruker SSB den feilaktige/utdaterte navneformen Flakkstadvåg.

Kommunevåpenet[rediger | rediger kilde]

Kommunevåpenet er et ankerkors i gult på svart bakgrunn. Ankerkorset har særlig blitt brukt i kirker på kysten, og er et eldgammelt kristent symbol. Det symboliserer på den ene siden kampen for tilværelsen (korset) og på den annen side ei trygg havn (ankeret). Kommunevåpenet sier dermed noe om kommunens beliggenhet og om utfordringene folket står overfor i de omgivelsene de lever i. Ivar Enoksen stod bak både idé og utforming for kommunevåpenet.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssted er Grunnfarnesbotn, som er en plass med mye historie, helt tilbake fra vikingtiden og frem til i dag.

I forbindelse med 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen ble det fremført et sagaspill på tusenårsstedet, skrevet av Ivar Enoksen.

Bygda Torsken[rediger | rediger kilde]

Tettstedet Torsken fra vest, med Skipstind i bakgrunnen

Fiskeværet Torsken (ca. 150 innbyggere, 2011) er bygda som kommunen har sitt navn fra. Rett ovenfor fiskeværet ligger en fjellformasjon som tidligere lignet litt på en torsk med hode og spole. Dette fjellet er ifølge tradisjonen opphavet til navnet på bygda og kirkestedet, senere også kommunen. Denne formasjonen har nå rast ut.

Den fiskerike fjorden med samme navn har til alle tider gitt et godt livsgrunnlag for folk her og har trukket mange fiskere til stedet. På stedet finner vi nå matfiskoppdrett (laks og ørret), lakseslakteri, fiskebruk som tar mot sild og hvitfisk og isoporkassefabrikk som leverer til Midt-Troms.

Midt i bygda ligger det et grendehus. Der møtes man i spesielle anledninger som 17. mai, juletrefest og bygdefester. Det er også en stor gymsal i dette grendehuset, hvor barn fra Torsken fra tid til annen møtes til forskjellige aktiviteter, som for eksempel fotball. Bygda hadde skole og barnehage i samme bygg, men det ble nedlagt for noen år siden. Nå har bygda familiebarnehage. Skolebarn må dra over skaret til Gryllefjord med buss. Tettstedet Torsken har også en matbutikk og en kiosk.

Smutthullet Cafe & Pub og rorbuanlegget Eidebrygga tilbyr overnatting og utleie av båter.

Torsken grunnkrets[rediger | rediger kilde]

Torsken grunnkrets består av området rundt Torskenfjorden, Osterfjorden, Ostervatnet, samt Torskenøya og øvre del av Kaperdalen. Grunnkretsen grenser i sør til Sifjord, Kaldfarnes og Grunnfarnes, i nord til Gryllefjord, i nordøst til Strømsnes og i sørøst til Sørli.

Alle grunnkretsens innbyggere bor i selve bygda Torsken. Torsken grunnkrets dekker et areal på 60,65 km².

Folketall i grunnkretsen:

2000
2005
2010
2015
217
187
153
171

Torsken kirke[rediger | rediger kilde]

Torsken kirke

Torsken kirke har en spesiell historie. Mye tyder på at det først fantes en fiskerkirke her, reist av bygdefolk og fiskere en gang i middelalderen. Senere ble det reist en kirke som stod like bortenfor dagens kirkebygg. Denne ble revet og gjenreist i 1784. Her fins mange klenodier fra 1400-tallet og frem til vår tid.

Presterekka har bestått av mange personligheter som har satt sitt preg på omgivelsene. Mest kjent er kanskje Svend Pellar, som skulle være utdannet i Wittenberg, Peter Ursin, som hadde mange beskrivelser på vers fra den tida han praktiserte, – og ikke minst Ingrid Bjerkås, landets første kvinnelige prest.

Sommeren 2006 ble en sanggudstjeneste i Torsken kirke filmet.

Kjente personer med tilknytning til Torsken[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. Besøkt 27. juni 2017. 
  2. ^ regionaldepartementet, Kommunal- og (31. august 2018). «Kommuner som er oppført i registeret». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 2. desember 2018. 
  3. ^ regionaldepartementet, Kommunal- og. «Inn- og utmeldinger i ROBEK fra 2001 til 2017» (xlsx). Regjeringen.no (norsk). Besøkt 2. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 69°21′45″N 17°3′00″Ø