Marie Antoinette (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marie Antoinette
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2007
Prod.landUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSofia Coppola
ProdusentSofia Coppola
Ross Katz
ManusforfatterSofia Coppola
Antonia Fraser
MusikkBrian Reitzell
SjeffotografLance Acord
Foran kamera
MedvirkendeKirsten Dunst
Jason Schwartzman
Rip Torn
Judy Davis
Premiere12. januar 2007 (NOR)
20. oktober 2006 (USA)
24. mai 2006 (Cannes FF)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Marie Antoinette er en dramafilm fra 2006, skrevet og regissert av Sofia Coppola, og med Kirsten Dunst i tittelrollen. Filmen handler om livet til Marie Antoinette, og er løst basert på den historiske biografien Marie Antoinette: The Journey av Antonia Fraser. Filmen vant Oscar for beste kostymedesign under den 79. Oscar-utdelingen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den 14 år gamle Marie Antoinette blir revet bort fra Wien, der hun har alle sine venner og sin familie. Hun mister også alle eiendelene sine, og plasseres i det sofistikerte miljøet i Versailles, det kongelige hoffet ved Paris.

Marie Antoinette skal giftes bort i et arrangert ekteskap, et spill som skal forsterke båndene mellom Østerrike og Frankrike. Hun har ikke helt det som trengs for å kunne herske over det franske folk, og føler seg fanget i sin status. Hun finner etterhvert ut at hun må finne på sine egne metoder for å kunne bli en del av det forræderske miljøet i Versailles.

Hennes nye ektemann Ludvig, som også er tenåring, oppfører seg totalt likegyldig til henne. De fullbyrder ikke ekteskapet før etter syv år, og da viser tronarvingen seg som en klumsete elsker, samt kilden til at hoffet blir bekymret for at Marie Antoinette aldri skal føre fram en tronarving.

Marie Antoinette blir deprimert og innleder et hemmelig forhold til den svenske grev Fersen. Ryktene flyr, og snart vet hele Frankrike om hennes sidesprang.

Da Marie Antoinette til slutt begynner å finne sin plass i livet, blir hun dratt inn i en blodig revolusjon, tatt til fange, og fire år senere henrettet.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Kirsten Dunst

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Regissør og produsent Sofia Coppola fikk den spanske skodesigneren Manolo Blahnik til å lage hundrevis av spesialdesignede sko til filmen[1]
  • Den franske regjeringen ga filmteamet spesialtillatelse til å spille inn scener i Versailles[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Trivia for Marie Antoinette». IMDb. Besøkt 23. januar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]