Tom og Jerry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tom og Jerry
orig. Tom and Jerry
Tom and Jerry logo.svg
Vitoria - Graffiti & Murals 1127 12.JPG
Generell informasjon
SjangerAnimerte kortfilmer / Komedie
Prod.landUSA
Episoder161
LengdeCa. 5–8 min min. (per episode)
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWilliam Hanna
KomponistScott Bradley
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Sending
Periode19401967
Eksterne lenker
Offisiell nettside

Tom og Jerry er en amerikansk tegnefilmserie om katta Tom og musa Jerry, skrevet og produsert av animatørene William Hanna og Joseph Barbera. Serien ble produsert fra 1940 til 1967.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tegnefilmene om Tom og Jerry ble produsert av Metro-Goldwyn-Mayer i Hollywood fra 1940 til selskapets animasjonsavdeling ble nedlagt i 1957. Deretter ble produksjonen satt ut til et eksternt selskap – Rembrandt Films i Øst-Europa – i årene 1960–1962. I 1963 returnerte produksjonen til Hollywood da selskapet Sib-Tower 12 Productions overtok frem til 1967, da med Chuck Jones som hovedansvarlig.

Tegnefilmene om Tom og Jerry ble i utgangspunktet vist på kino, som korte «forfilmer». Senere ble Tom og Jerry produsert for TV av Hanna-Barbera fra 1975 til 1977, og produksjonen ble gjenopptatt av Hanna-Barbera fra 1990 til 1993, mens Filmation Studios sto for produksjonen i årene 1980 til 1982.

TV-serier[rediger | rediger kilde]

  • 1940: Tom & Jerry - Første opptreden til serien som fikk totalt 161 kortfilmer mellom 1940 og 1967. I tillegg til tre andre kortfilmer som kom i 2001, 2005 og 2014.
  • 1975: The Tom and Jerry Show
  • 1980: The Tom and Jerry Comedy Show
  • 1990: Tom & Jerry Kids (TV-serie) – Tom er en kattunge og Jerry en musunge i denne serien; det var en trend å lage serier der kjente tegnefilmfigurer ble fremstilt som «smårollinger», Spike og Tyke dukket også opp i serien, ofte med sine egne episoder, men også sammen med Tom og Jerry noen ganger. Tilsvarende eksempler fra samme periode er seriene om valpen Scooby-Doo og The Flintstones Kids.
  • 2006: Fortellinger om Tom og Jerry (TV-serie) – Tom og Jerry befinner seg i forskjellige omgivelser og er vekselvis venner og fiender; figurer som Spike og Butch dukker også opp i serien
  • 2014: Tom & Jerry Show – i denne serien brukes Flash-animasjon. Handlingen foregår også mesteparten av tiden rundt huset de bor, i motsetning til Fortellinger om Tom og Jerry der det varierte fra episode til episode. Serien fikk også en julespesial i 2014 kalt Tom & Jerry: Nissens små hjelpere.
  • 2021: Tom and Jerry Special Shorts -
  • 2021: Tom og Jerry i New York – denne serien brukes Flash-animasjon som forgjengeren, og er løst basert på Tom & Jerry-filmen fra 2021[klargjør]. Handlingen utspiller seg i New York.
  • 2022: Tom & Jerry Time -

Filmer[rediger | rediger kilde]

I 1992 kom den aller første kinoviste Tom og Jerry-filmen, med tittelen Tom og Jerry setter byen på hodet. Filmen fikk dårlig mottagelse fra både fans av serien og filmkritikere, hovedsakelig på grunn av at Tom og Jerry snakker i filmen (noe de ikke er kjent for å ikke gjøre og nesten aldri gjorde i kortfilmene) og synger. Den dårlig mottagelsen førte til at alle Tom og Jerry-filmer siden har blitt gitt ut rett på video. Siden 2002 har det kommet ut en ny rett på video Tom og Jerry-film nesten hvert år, mesteparten av disse er dubbet på norsk også. I 2021 kom Tom & Jerry live action-filmen ut, som er den første Tom og Jerry-filmen som er blitt vist på kino siden Tom og Jerry setter byen på hodet fra 1992.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hver episode handler som regel om Toms forsøk på å fange musen Jerry, og situasjoner som oppstår som en følge av dette. Han lykkes sjelden med å få tak i Jerry, hovedsakelig fordi Jerry later til å være atskillig smartere enn Tom, og derfor klarer å lure seg unna. Tom og Jerry snakker nesten aldri, alle de andre figurene i serien derimot snakker ofte. Fra tid til annen hender det Tom og Jerry er venner eller samarbeider mot en større trussel.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Thomas (Tom)[rediger | rediger kilde]

Thomas (Tom) (oppr. Thomas/Tom Cat) er en grå katt, og en av de to hovedfigurene i Tom og Jerry. Tom pleier ofte å jage Jerry, mens Jerry prøver konstant å lure seg unna eller å få fellene hans til å slå tilbake. I Tom & Jerry Kids, der han var en katteunge, brukte Tom til vanlig en rød caps med blå stripe langs midten.

Jerry[rediger | rediger kilde]

Jerry Mus er en brun mus og en av de to hovedfigurene i Tom og Jerry. Jerry blir ofte jaget av Tom, og pleier å finne på måter å lure seg unna eller å få Toms planer og feller til å slå tilbake på Tom selv. I Tom & Jerry Kids, der hvor Jerry var en museunge, bruke Jerry til vanlig en rød sløyfe.

Spike[rediger | rediger kilde]

En Bulldog som ikke liker katter, og jager Tom enten fordi han vekker eller plagger han og sønnen hans Tyke, eller bare på grunn av at han er en katt. Han kan vise samme aggresjon til Jerry også, men det er sjeldnere.

Tyke[rediger | rediger kilde]

En valp som er sønnen til Spike, Spike er overbeskyttende over sønnen sin og passer heel tiden på at han har det bra. På grunn av dette, kombinert med Toms (og til en viss grad, Jerrys) uforsiktighet, er Tyke ofte grunnen til at Spike er i helene på Tom. Tyke snakker ikke, kun bjeffer. Tyke dukker også opp i Tom & Jerry Kids, her er han eldre og kan snakke i motsetning til i orginal serien.

Tuffy[rediger | rediger kilde]

Nevøen til Jerry, som også hjelper Jerry ofte med å håndtere Tom.

Butch[rediger | rediger kilde]

sort katt og av og på venn/alliert/fiende med Tom. Enten er han en venn av Tom som for eksempel hjelper han med å håntere Jerry, eler så er han fiende av Tom som for eksempel konkurrerer med han for kjærligheten til en jente.

Quacker[rediger | rediger kilde]

En and som ble venn med Jerry en gang.

Mammy Two Shoes[rediger | rediger kilde]

Eieren til Tom som ofte blir sur på Tom og truer med å kaste han ut av huset hvis noe går i stykker.

Tegneserier[rediger | rediger kilde]

Tom og Jerry utkom som tegneseriehefte i USA fra 1942 og helt fram til 1980-tallet. I Norge hadde Tom og Jerry sitt eget hefte i 1958 og 1959, men figurene var relativt ukjente i Norge på denne tiden. I 1979 ble heftet relansert av Semic forlag, denne gangen med større hell; heftet utkommer fremdeles[når?], og blir i skrivende stund[når?] utgitt av Egmont Publishing. Siden 1980-tallet er det hovedsakelig spanjolen Oscar Martin som står for nytegnet materiale.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]