Thomas C. Schelling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thomas Schelling
Thomas Schelling.jpg
Thomas C. Schelling under en av hans forelesninger
Født 14. april 1921 (95 år)
Oakland, California, USA
Utdannelse Harvard University, University of California, Berkeley
Nasjonalitet Ameriansk
Medlem av National Academy of Sciences
Utmerkelser Q5676302
Institusjoner Yale University
Harvard University
University of Maryland
New England Complex Systems Institute
Alma mater University of California, Berkeley
Harvard University
Yale University
Fagfelt Spillteori
Bidrag The Strategy of Conflict
Arms and Influence
Priser og utmerkelser Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (2005)

(en) Informasjon hos IDEAS/RePEc
Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
2005

Thomas Crombie Schelling (født den 14. april 1921 i Oakland, California) er en amerikansk økonom og professor i utenrikssaker, nasjonal sikkerhet, atomstrategi og rustningskontroll ved University of Maryland. Han ble tildelt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 2005 sammen med Robert Aumann for å «øke forståelsen vår av konflikt og samarbeid gjennom spillteoretiske analyser».

Hans mest kjente bok «The Strategy of Conflict» (Konfliktstrategier) fra Harvard University Press i 1960, var en tidlig studie av forhandlinger og strategiske valg og blir sett på som en av de hundre bøkene som har hatt størst innflytelse i Vesten etter 1945.[trenger referanse] Boken tok utgangspunkt i den kalde krigen og viste hvordan det å sette opp de ulike mulighetene både for sitt eget og motpartens land, kan gi store bidrag til å løse en situasjon. En slik prosess vil også understreke at den andre parten i en konflikt står overfor de samme avveiningene.

I 1971 publiserte han en mye sitert artikkel om rasedynamikk, kalt «Dynamic Models of Segregation» (Dynamiske modeller for segregering). Her forklarte han hvordan et boligområde med blandet etnisk sammensetning kan endre seg til et område med skarpe skiller mellom de ulike etnisitetene, selv om flertallet av beboerne ikke har noe imot å bo i et integrert område.

Schelling har vært involvert i debatten om global oppvarming. Han er av den oppfatning at dette er en reell trussel for utviklingslandene, men at problemet for USAs vedkommende har blitt sterkt overdrevet.

Thomas C. Schelling er en av initiativtakerne til den såkalte København-konsensusen.

Schelling har tidligere undervist i tjue år ved Harvard University, der han var Lucius N. Littauer-professor i politisk økonomi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]