Claudia Goldin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Claudia Goldin
2008 Claudia Goldin.jpg
Født14. mai 1946 (73 år)
New York[1]
Utdannet ved University of Chicago, Cornell University
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
6 oppføringer
Guggenheim-stipendet, Carolyn Shaw Bell Award (2005)[2], IZA Prize in Labor Economics (2016)[3], Distinguished Fellow of the American Economic Association, Fellow of the Econometric Society, Fellow of the American Academy of Arts and Sciences

Claudia Goldin (født 14. mai 1946) er the Henry Lee Professor of Economics ved Harvard University. I 1990 ble hun den første kvinnen som noensinne hadde fått fast stilling ved Økonomisk institutt ved Harvard. Forskningen hennes har blant annet dekket områder som ulikhet, kvinners arbeidstilbud og lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

Goldin var en av de tidligste forskerne som studerte og dokumenterte økningen i økonomisk ulikhet. Ved å kombinere metodene fra arbeidsøkonomi og økonomisk historie identifiserte Goldin økende utdanning som en viktig for fallet i ulikhet i USA på begynnelsen av 1900-tallet. Samtidig mener hun større forskjeller i utdanning har skylden for at denne trenden har blitt reversert.

Goldin har også studert kvinners endrete rolle i økonomien, og sett på hvordan trender som senere fødsel, økt utdanning og fremadskuende beslutningstaking har bidratt til at kvinner gikk inn i arbeidslivet utenfor hjemmet. Hun har tatt til orde for fleksibel arbeidstid som en måte å redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn. Og hun påpekt at det er mulig at diskriminering på arbeidsplassen fører til at menn er redde for at yrkene de dominerer vil bli devaluert hvis kvinner kommer inn.

Referanser[rediger | rediger kilde]