Wassily Leontief

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wassily Leontief
Født 5. august 1905
München i Tyskland
Død 5. februar 1999 (93 år)
New York i USA
Utdannet ved Statsuniversitetet i St. Petersburg, Harvard University
Doktorgradsveileder Ladislaus Bortkiewicz, Werner Sombart
Yrke samfunnsøkonom, statistiker, pedagog
Nasjonalitet Russland, USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Det russiske vitenskapsakademi
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel, Josiah Willard Gibbs Lectureship, offiser av Æreslegionen, Bernhard Harms Prize
Institusjoner New York University
Harvard University
Fagfelt Samfunnsøkonomi
Doktorgrads-
studenter
Vernon L. Smith
Robert Solow
Paul Samuelson
Influert av George B. Dantzig
Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1973

Wassily Leontief (født 5. august 1905 i München i Tyskland, død 5. februar 1999 i New York i USA) var en russisk-amerikansk økonom som er mest kjent for sin forskning på hvordan endringer i en økonomisk sektor kan ha en effekt på andre sektorer innen næringslivet.

Leontief ble tildelt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 1973.[1] i tillegg har tre av hans doktorgradsstudenter også blitt tildelt denne prisen. Disse var Paul Samuelson i 1970, Robert Solow i 1987 og Vernon Smith i 2002.

Leontief begynte ved Harvard University sin avdeling for økonomi i 1932 og i 1946 ble han professor i økonomi der. Leontief satte opp Harvard Economic Research Project i 1948 og forble dette prosjektets leder frem til 1973. Fra 1965 ledet han også Harvard Society of Fellows.

Rundt 1950 brukte Leontief de primitive datasystemene som var er tilgjengelige ved Harvard på dette tidspunktet for å kunne modellere data fra det amerikanske Bureau of Labor Statistics. Ved hjelp av datamaskinene delte han den amerikanske økonomien inn i 500 sektorer.

Leontief modellerte hver enkelt sektor med en lineær likning som var basert på data og han brukte datamaskinen, som het Harvard Mark II, for å løse systemet. Dette var en av de første betydelige bruken av datamaskiner for matematisk modellering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]