Wassily Leontief

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wassily Leontief
Wassily Leontief 1973.jpg
Født5. august 1906
München i Tyskland
Død5. februar 1999 (93 år)
New York i USA
Ektefelle Estelle Marks
Barn Svetlana Alpers
Utdannet ved Statsuniversitetet i St. Petersburg, Harvard University, Humboldt-Universität zu Berlin
Doktorgradsveileder Ladislaus Bortkiewicz (1928), Werner Sombart (1928)
Beskjeftigelse samfunnsøkonom, statistiker, pedagog
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Det russiske vitenskapsakademi
American Philosophical Society
American Association for the Advancement of Science
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1973), Josiah Willard Gibbs Lectureship (1953), offiser av Æreslegionen, Bernhard Harms Prize (1970)
InstitusjonerNew York University
Harvard University
FagfeltSamfunnsøkonomi
Doktorgrads-
studenter
Vernon L. Smith
Robert Solow
Paul Samuelson
Influert avGeorge B. Dantzig

Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1973

Wassily Leontief (født 5. august 1905 i München i Tyskland, død 5. februar 1999 i New York i USA) var en russisk-amerikansk økonom som er mest kjent for sin forskning på hvordan endringer i en økonomisk sektor kan ha en effekt på andre sektorer innen næringslivet.

Leontief ble tildelt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 1973.[1] i tillegg har tre av hans doktorgradsstudenter også blitt tildelt denne prisen. Disse var Paul Samuelson i 1970, Robert Solow i 1987 og Vernon Smith i 2002.

Leontief begynte ved Harvard University sin avdeling for økonomi i 1932 og i 1946 ble han professor i økonomi der. Leontief satte opp Harvard Economic Research Project i 1948 og forble dette prosjektets leder frem til 1973. Fra 1965 ledet han også Harvard Society of Fellows.

Rundt 1950 brukte Leontief de primitive datasystemene som var tilgjengelige ved Harvard på dette tidspunktet til å modellere data fra det amerikanske Bureau of Labor Statistics. Ved hjelp av datamaskinene delte han den amerikanske økonomien inn i 500 sektorer.

Leontief modellerte hver enkelt sektor med en lineær likning som var basert på data og han brukte datamaskinen, som het Harvard Mark II, for å løse systemet. Dette var et tidlig eksempel på bruk av datamaskiner for matematisk modellering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]