Theodor Adorno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Theodor W. Adorno)
Hopp til: navigasjon, søk
Theodor Adorno
Adorno.jpg
Født 11. september 1903
Frankfurt am Main
Død 6. august 1969 (65 år)
Visp
Gravlagt Hauptfriedhof Frankfurt
Utdannet ved Merton College
Doktorgradsveileder Hans Cornelius
Yrke filosof, komponist, musikkforsker, sosiolog, universitetslærer, litteraturkritiker, musikkritiker
Nasjonalitet USA, Tyskland
Språk tysk
Medlem av den andre wienerskolen
Utmerkelser Goetheplaketten fra Frankfurt am Main
Institusjoner Johann Wolfgang Goethe-Universität

Theodor Adorno (foran til høyre)

Theodor Ludwig Wiesengrund Adorno (født 11. september 1903 i Frankfurt am Main, Tyskland, død 6. august 1969 i Sveits) var en tysk sosiolog, filosof, pianist, musikkviter og komponist. Han var medlem av Frankfurterskolen sammen med Max Horkheimer, Walter Benjamin, Herbert Marcuse, Jürgen Habermas, Erich Fromm, Leo Løwenthal med flere. Han var også musikkdirektør for Radio Project.

Allerede som ung musikkritiker og amatørsosiolog, var Theodor W. Adorno først og fremst en filosofisk tenker. Merkelappen sosialfilosof legger vekt på de sosialkritiske sidene ved hans filosofiske tenkning, som fra 1945 og fremover fikk en fremtredende intellektuell rolle i den kritiske teorien i Frankfurterskolen.

Frankfurterskolen[rediger | rediger kilde]

Adorno var tilknyttet Institut für Sozialforschung i Frankfurt am Main, og kom til å bli en av de viktigste representantene for Frankfurterskolen. Denne skole hadde som intensjon å drive metavitenskap med elementer av filosofi, sosiologi og psykologi. Det skulle være et uavhengig intellektuelt, teoretisk og akademisk program med politiske ambisjoner. Instituttet bygget på og videreutviklet marxismen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Blant Adornos mest kjente verker er den meget kulturpessimistiske bok Opplysningens dialektikk, som han skrev sammen med Max Horkheimer. Ved siden av sine sosiologiske og filosofiske tekster skrev Adorno også tekster om estetikk, musikk og litteratur.

Om Adorno[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)