Positivismestriden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Positivismestriden er navnet på en vitenskapelig debatt som raste blant vestlige intellektuelle fra 1930-tallet til ca. andre halvdel av 1980-tallet, hvor hovedtyngden av debatten ble ført på 1960-tallet, og som la grunnlaget for det antakelig største paradigmeskiftet innen vestlig vitenskap i det 20. århundret.

Debatten omhandlet på den ene side spørsmålet om human-, og samfunnsvitenskapene kan regnes som ekte vitenskaper, og på den andre siden spørsmålet om vitenskapelig objektivitet overhodet er mulig.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Debatten hadde sitt utgangspunkt i prinsippet om etterprøvbarhet (se vitenskap, verifikasjon og bevis). Det ble reist spørsmål om litteraturvitenskap overhodet kunne regnes som en vitenskap. Spørsmålet ble utvidet til også å gjelde de andre human- og samfunnsvitenskapene, og da hovedsakelig de idiografiske delene av disse. Argumentet som ble reist var at disse vitenskapene ikke produserte forskningsresultater som kunne etterprøves, fordi eksperimentene ikke kunne gjenskapes med nøyaktig de samme forutsetninger.
Utgangspunktet for denne tanken var det positivistiske verdenssynet.

På den motsatte siden stod blant annet konstruktivistene. De hevdet at objektive forskningsresultater er en umulighet, og at human- og samfunnsvitenskapene derfor måtte regnes som like ekte og objektive som andre vitenskaper.

Et viktig argument i debatten ble fremført av Karl Popper da han demonstrerte at selv innenfor naturvitenskapene kan en teori aldri bevises, kun falsifiseres.

Sentrale personer[rediger | rediger kilde]

Norge[rediger | rediger kilde]

Andre land[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.