The Good Wife

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Good Wife
Generell informasjon
SjangerRettsdrama
Prod.landAmerikansk
Sesonger7
Episoder156
Lengde43 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJulianna Margulies
Matt Czuchry
Archie Panjabi
Graham Phillips
Makenzie Vega
Josh Charles
Christine Baranski
Alan Cumming
Bak kamera
Skaper(e)Robert King, Michelle King
Prod.lederRidley Scott, Dee Johnson, David W. Zucker, Robert King, Michelle King, Brooke Kennedy, Tony Scott
ProdusentRon Binkowski
Corinne Brinkerhoff
TittelmusikkDanny Lux (2009)
David Buckley (2010–2015)
MusikkDanny Lux (2009)
David Buckley (2010–2015)
FotoFred Murphy
Prod.selskapScott Free Productions
Sending
Periode22. september 20098. mai 2016
TV-kanalCBS
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

The Good Wife (norsk tittel Brutte løfter) er en amerikansk rettsdramaserie som ble sendt på CBS fra 22. september 2009 til 8. mai 2016.[1] Serien handler om Alicia Florrick, kona til statsadvokaten i Cook County, som gjenopptar advokatkarrièren etter at ektemannen ble involvert i en offentlig sex- og korrupsjonsskandale.

TV-serien ble skapt av Robert King og Michelle King, og hovedrollen som Alicia ble spilt av Julianna Margulies. Josh Charles, Christine Baranski, Matt Czuchry, Archie Panjabi, Alan Cumming og Chris Noth spilte andre hovedroller. Ridley Scott, Charles McDougall og David W. Zucker var utøvende produsenter.[2] The Good Wife tar for seg flere handlingsforløp; noen som påbegynnes og avsluttes i hver episode, og noen som går over flere episoder. Den føljetongaktige strukturen ble veldig tydelig i TV-seriens femte sesong, hvor Alicia og kollegaen Cary starter et nytt advokatfirma sammen.

The Good Wife har fått god kritikk og vunnet flere bransjepriser, blant annet fem Primetime Emmy Awards. Skuespillerne i serien har også fått mye ros, spesielt Margulies, som har vunnet to Primetime Emmy Awards, en Golden Globe, en Critics' Choice Television Award og to Screen Actors Guild Awards for rollen som Alicia. TV-serien har i tillegg fått mye god kritikk for skildringen av sosiale medier og bruken av internett i samfunn, politikk og jus. The Good Wife fikk totalt sju sesonger med 22 til 23 episoder per sesong. Spin-off-serien The Good Fight med Baranski i hovedrollen hadde premiereCBS 19. februar 2017.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Som medarbeider ved et prestisjefylt advokat-firma i Chicago, slutter Alicia Florrick seg til sin mangeårige venn, tidligere skolekamerat og fast partner Will Gardner, som er interessert i å gjenopplive deres tidligere romantiske forhold. Firmaets øverste leder og andre partner, Diane Lockhart, liker Alicias arbeid og forbindelsene hennes. Så hun og Will tildeler henne en stilling på fulltid som advokat etter en prøveperiode. Men en annen advokat, Cary Agos, en annen smart ung advokat ønsket seg også denne stillingen. Cary blir deretter bitter og hevngjerrig etter å ha gått glipp av denne jobben, på grunn av Alicia.

Alicia finner snart en alliert og nær venn i Kalinda, firmaets tøffe og mystiske interne etterforsker. Alicia får etter hvert mer selvtillit, og forvandler seg fra en politikers forsmådde kone til en spenstig karriere-kvinne. Samtidig forsøker hun å ta hånd om sine to barn, den 14 år gamle Zach og 13 år gamle Grace. Samtidig forsøker hennes ektemann Peter å stille til valg igjen, med hjelp fra Eli Gold - en utspekulert konsulent.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Will Gardner innrømmer sine romantiske følelser til Alicia, over telefon. Men før Alicia rekker å høre denne meldingen, får Eli Gold tak i Alicias telefon og sletter meldingen. Alicia, nå under inntrykk av at Will har mistet interessen for henne, undertrykker hennes egentlige følelser ham. Arbeidsmiljøet blir derfor veldig vanskelig når de er i nærheten av hverandre. Ektemannen Peter er nå løslatt fra fengsel, og frikjent for anklager. Peter forsøker å bli valgt til statsadvokat, og konkurrerer mot nåværende statsadvokat Glenn Childs. En ny partner i advokat-firmaet, Derrick Bond, slutter seg til firmaet Lockhart & Gardner - nå kjent under navnet Lockhart Gardner & Bond. Imidlertid oppstår det problemer mellom Diane og Will, når Will begynner å støtte Derrick Bond.

Diane ber Kalinda undersøke mer rundt Wills og Derricks fortid. Kalinda oppdager snart at Derrick og Will hadde en forbindelse i Wills tidligere advokat-firma som hadde base i Baltimore. Samtidig slutter en ny etterforsker seg til advokatfirmaet – Blake Calamar. Han ble hentet inn av Derrick Bond, og er fast bestemt på å avdekke mer av Kalindas mystiske fortid. Når Will oppdager at Bond har narret ham, begynner Will og Diane å samarbeide for å fjerne Bond fra firmaet deres.

Men Bond henter inn en veldig stor klient, som kan være verdt 100 millioner dollar i året for firmaet deres. Blake avslører for Alicia at Kalinda hadde endret navn fra «Leela» til Kalinda, etter at hun hadde sex med Peter Florrick når hun tidligere arbeidet for ham. Alicia finner ut om denne affæren samme kveld som Peter vinner valget som statsadvokat. Alicia og Peter tar ut skilsmisse, og hun utvikler sterkere følelser for Will og innleder et seksuelt forhold med ham.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Sesong 3 finner neste morgen, etter etter sesong 2 er avsluttet. Alicia har en affære med sjefen hennes Will Gardner. Peter Florrick sin kollega Eli Gold slutter seg til firmaet deres for å forberede Peters kampanje for å bli valgt som guvernør i Illinois. Samtidig skal Alicia fungere som en bro mellom Lockhart & Gardner, og den politiske kampanjen hans. Samtidig opplever Lockhart & Gardner kortsiktige likviditetsproblemer.

Samtidig forsøker Diane å drive Lobbying for å få jobb hos statsadvokaten. Men hun begynner å mistenke en affære mellom Will og Alicia. Men affæren deres slutter imidlertid i midten av sesongen, etter at Alicia innser at hun har satt hennes egne behov foran barna sine. Andre halvdel av sesongen fokuserer på at Will Gardner blir tiltalt for en forbrytelse han begikk i sitt tidligere advokat-firma. Til slutt blir Will suspendert som advokat i seks måneder. Peter bestemmer seg for å stille til valg som guvernør i Illinois, og mer fra Kalindas fortid avsløres.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Denne sesongen fokuserer mer på Lockhart & Gardners forsøk på å unngå konkurs. Rrivaliserende advokater, Louis Canning og Patti Nyholm, slår seg sammen for å bli kvitt Lockhart og Gardner. En bestyrer, Clarke Hayden, er utnevnt til å holde oversikt over firmaet, men Will og Diane er ikke fornøyde når han begynner å gå mer og mer i veien for dem. I forsøk på å tjene mer penger tilbyr firmaet partnerskap til en rekke utvalgte medarbeidere. Men når gjelden endelig blir slettet, er det bare Alicia som faktisk blir utnevnt til partner. De andre tilbudene om partnerskap gjennomføres ikke.

Cary Agos føler seg forrådt etter å ha blitt nektet partnerskap nok en gang, og han slår seg sammen med de andre advokater for å grunnlegge deres eget advokat-firma. I mellomtiden planlegger Peter Florrick igjen å stille til valg som guvernør. Eli Gold leder nok en gang kampanjen hans, selv om ting blir komplisert når han oppdager at han er under etterforskning. Alicia blir nær venn med Maddie Hayward, som sponser ektemannens politiske kampanje.

Samtidig begynner Kalindas fortid å hjemsøke henne, i form av ektemannen Nick. Når han begynner å true folk i livet hennes, må hun kvitte seg med ham. Firmaet ansetter også en ny etterforsker for å hjelpe henne på jobben – Robyn Burdine. På toppen av dette har Alicia igjen begynt et forhold med hennes tidliger ektemann Peter, Men hun har problemer for å undertrykke de romantiske følelsene hennes for Will. Sesong 4 avsluttes med at Peter Florrick vinner valget som guvernør i Illinois, og Alicia bestemmer seg for å slutte i Lockhart Gardner. Hun slår seg deretter sammen med Cary Agos.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Sesong 5 begynner kort tid etter at Alicia har slått seg sammen med Cary. De tar med seg en rekke av Lockhart Gardners (nå kjent som LG) sine klienter. Men det nye firmaet deres må også overleve under den voldsomme konfrontasjoner fra deres tidligere arbeidsgivere. Etter å ha vunnet valget, blir Peter nå innsatt som guvernør. Eli Gold er stabssjefen hans, og har noen problemer med Marylin Garbanza, direktør for guvernørens etiske kommisjon. I mellomtiden kan etterforskningen av en stemme-urne, full av falske stemmer for Peter, ødelegge hele karrieren hans. Mot slutten av episode 15 blir Will Gardner skutt og drept i en rettssal, av klienten hans.

Wills død hadde en enorm effekt på mange av karakterene, spesielt Alicia, Diane og Kalinda, som alle revurderte deres respektive karrierer etter Wills død. Finn Polmar ble også introdusert som en ny karakter, og blir nær venn av Alicia. Alicia bestemmer seg for å gå fra Peter, men de skal fremdeles være gift i offentligheten - fordi dette gagner begges karrierer. Louis Canning slutter seg til Lockhart Gardner som partner, og beholder Wills navn på firmaet. Dette gjør at firmaet kaller seg må Lockhart, Gardner and Canning. Men Louis Canning og David Lee planlegger å snart sparke Diane ut av firmaet. Mot slutten av sesong 5 spør Diane om hun kan bli med firmaet til Alicia Florrick. Samtidig begynner Alicias sønn Zach på college, og Eli Gold spør Alicia om hun ønsker å stille til valg som statsadvokat.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Denne sesongen begynner med at Cary Agos blir arrestert, etter å ha blitt siktet for å ha hjulpet til heroin-salg verdt 1,3 millioner dollar. David Lee og Louis Canning blir mistenksomme overfor Diane, når hun erklærer sin intensjon om å trekke seg fra advokat-firmaet deres. Mot Alicias ønsker gjennomfører Eli Gold en avstemning om en potensiell kampanje for hvem som skal stille til valg som den neste statsadvokaten, og Alicia oppdager at hun har en veldig god mulighet til å vinne valget.

Med Cary Agos i fengsel slutter Diane seg til Florrick / Agos for å grunnlegge Florrick Agos & Lockhart. Cary slippes ut av fengsel mot kausjon. Samtidig gjennomfører FBI avlyttinger som avslører at Lemond Bishop hadde planer om å myrde Cary, fordi han mistenkte at Cary kunne forårsake problemer. Bishop presser også Kalinda til å spionere på kjæresten Lana Delany. Cary Agos blir senere frikjent for alle anklager, delvis fordi Kalinda forfalsket bevis i saken hans. Alicia Florrick blir innsatt som statsadvokat over hennes konkurrent, talkshow-personlighet Frank Prady.

Samtidig blir advokat-firmaet angrepet av hackere, og flere år gamle e-poster blir lekkes på internett. Når Alicia og Peter forsøker å samarbeide, kommer det påstander om at Alicia begikk valg-svindel ved å rigge stemme-maskiner for å bli utnevnt til statsadvokat. Alicia blir tvunget av Det demokratiske partiet til å trekke seg som statsadvokat, for å dekke over at stemme-maskinene ble rigget til fordel for en viktigere kandidat fra samme politiske parti. Samtidig får Kalinda store problemer, og må stikke av. I et forsøk på å finne henne går Cary til Kalindas leilighet, men oppdager at hele leiligheten er fullstendig ryddet ut og utsatt for ransaking. Kalinda er deretter på flukt.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Sesong 7 begynner med at Alicia motsetter seg å samarbeide med Louis Canning. Samtidig bestemmer Peter seg for å stille som visepresident (med Hillary Clintons som president-kandidat. Eli Gold ansetter Ruth Eastman (spilt av Margo Martindale) som begynner å arbeide for Peters politiske kampanje. Alicia, som nå representerer advokat-saker alene uten firma, ansetter privatetterforsker Jason Crouse (spilt av Jeffrey Dean Morgan) i Kalindas fravær. Men Alicia finner snart en ny alliert i advokat Lucca Quinn, og de to blir etter hvert nære venner.

I siste del av sesongen blir Peter etterforsket, på grunn av anklager om korrupsjon og drap. Alicia ber Peter om skilsmisse, men Alicia forsøker samtidig å bevise Peters uskyld i alle anklagene mot ham. Alicia oppdager en metode for å bevise Peters uskyld, som går ut på å diskreditere Diane Lockharts ektemann Kurt McVeigh, etter at han gjorde en feil i etterforskningen mot Peter.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Christine Baranski, Julianna Margulies, Mary Beth Peil og Matt Czuchry

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ David Sims (8. februar 2016). «Saying Goodbye to The Good Wife». The Atlantic (engelsk). Besøkt 17. oktober 2016. 
  2. ^ «The Good Wife on CBS 2009, TV Show». TV Guide. 9. februar 2009. Besøkt 23. desember 2016. 
  3. ^ Littleton, Cynthia (7. desember 2016). «CBS All Access Sets Premiere Date for ‘Good Wife’ Spinoff ‘The Good Fight’». Variety. Besøkt 23. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]