Slaget ved Schelde (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Forgotten Battle»)
Slaget ved Schelde
orig. De Slag om de Schelde
Generell informasjon
GenreKrigsfilm
Utgivelsesår2020
NasjonalitetNederland
Lengde124 min.[1]
SpråkEngelsk, nederlandsk, tysk
Bak kamera
RegiMatthijs van Heijningen Jr. Rediger dette på Wikidata
ManusPaula van der Oest Rediger dette på Wikidata
TemaSlaget ved Schelde, Andre verdenskrig Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Alain de Levita, Netflix, Evangelische Omroep, Caviar
KlippMarc Bechtold[2] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeGijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder, Tom Felton, Jan Bijvoet, Theo Barklem-Biggs, Marthe Schneider, Richard Dillane, Mark van Eeuwen, Justus von Dohnányi, Dylan Smith Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Budsjett14 000 000 euro Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning6 000 546 USD (Nederland, globalt)[3] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)november 2020
5. juni 2021 (Nederland)[4]
15. oktober 2021 (USA, Canada, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia, India, Filippinene, Thailand)[4]
Eksterne lenker

The Forgotten Battle er en nederlandsk krigsfilm fra 2020, regissert av Matthijs van Heijningen Jr. og handler om Slaget ved Schelde i 1944. Hovedrollene spilles av Gijs Blom, Jamie Flatters og Susan Radder.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien finner sted i den tysk-okkuperte provinsen Zeeland i september 1944, etter at allierte styrker har gått i land i Normandie. Teuntje jobber på kontoret til ordføreren. Mens hun og faren (en doktor) forsøker å unngå å velge side, er hennes yngre bror Dirk medlem av den nederlandske motstandsbevegelsen. Men Dirk blir arrestert for å ha angrepet en forbipasserende tysk konvoi, og blir torturert til å avsløre navnene på andre motstandsmedlemmer. I mellomtiden blir Marinus van Staveren, en nederlandsk frivillig i 2. SS-divisjon «Das Reich» omplassert fra Narva, Estland til å tjene som sekretær og oversetter for den tyske kommandanten i Zeeland, Oberst Berghof. Marinus blir stadig mer desillusjonert over nazistenes hardhendte taktikk, inkludert henrettelser av sivile gisler. Han sympatiserer med Teuntje og faren hennes når de forsøker å få en lettere straff for Dirk på Berghofs kontor.

Men Berghof bestemmer til slutt at Dirk skal henrettes, sammen med de andre motstandsmedlemmene. Marinus forsøker å gi nyhetene i hemmelighet til Teuntje, men blir oppdaget av en tysk offiser som rapporterer ham til Berghof. Som straff blir han valgt til å være med under henrettelsen av Dirk, og deretter blir han sendt tilbake til kamp-tjeneste. Etter Dirks død blir Teuntje trukket inn i motstandsbevegelsen. Teuntje får vite at Dirk i det skjulte hadde fotografert tyske artilleri-stillinger langs elven Schelde. Teuntje stjeler et tidevannskart fra ordførerens kontor som viser en dyp del av kanalen som ville tillate allierte styrker å krysse kanalen trygt. Hun og hennes beste venn, et motstandsmedlem ved navn Janna, får i oppgave å smugle Dirks fotografier og kart til de allierte styrkene som rykker frem på Walcheren.

Samtidig krasjlander sersjant Will Sinclair, kaptein Tony Turner og Henk Sneijder i en elvemunning i Zeeland etter at flyet deres ble truffet av antiluftskyts under Arnhem-operasjonen. Turner blir såret under krasjlandingen. Etter å ha vasset gjennom myrene stopper de ved et gårdshus hvor de møter en nederlandsk bonde som informerer dem om at Arnhem-operasjonen var en fiasko, og at kanadiske soldater har krysset den belgiske grensen, og gått inn i Holland. Kort tid senere blir de angrepet av tyske soldater, og Turner blir drept.

Henk, utmattet og ute av stand til å svømme, blir til slutt etterlatt av Sinclair. Han slår seg sammen med de kanadiske styrkene som rykker frem på Walcheren-øya. Teuntje blir tatt til fange, mens hun hjelper Janna å rømme på en båt med fotografiene og kartet. Janna blir skutt og dødelig såret, men kommer seg til de allierte linjene før hun dør. Marinus deltar i det tyske forsvaret av Walcheren-øya samtidig som Sinclair deltar i det allierte angrepet. Begge sider lider store tap, men de allierte styrkene seier til slutt. Men Marinus forlater de tyske styrkene. Under kampen møtes Sinclair og Marinus, men de to mennene bestemmer seg for å la hverandre gå.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Gijs Blom som Marinus van Staveren
  • Jamie Flatters som William Sinclair
  • Susan Radder som Teuntje Visser
  • Jan Bijvoet som doktor Visser
  • Tom Felton som Tony Turner
  • Coen Bril som Henk Schneijder
  • Theo Barklem-Biggs som John
  • Scott Reid som Nigel
  • Marthe Schneider som Janna
  • Ronald Kalter som Dirk Visser
  • Justus von Dohnányi som Oberst Berghof
  • Mark van Eeuwen som Pim den Oever
  • Richard Dillane som Sinclair
  • Gordon Morris som sersjant Mackay

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.imdb.com/title/tt10521092/?ref_=nv_sr_srsg_0; besøksdato: 24. januar 2022.
  2. ^ https://www.imdb.com/name/nm1333180/?ref_=ttfc_fc_cr18; besøksdato: 26. januar 2022.
  3. ^ https://www.boxofficemojo.com/title/tt10521092/; Box Office Mojo; besøksdato: 24. september 2022.
  4. ^ a b Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 24. september 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]