Hopp til innhold

Brevik Bymuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cochegården, hvor Brevik Bymuseum holder til, ble fredet av Riksantikvaren i 1923

Brevik Bymuseum er et museum som ligger i det gamle rådhuset i Brevik, Cochegården, som ble bygd i andre halvdel av 1700-tallet. Museet tar for seg Breviks historie fra 1500-tallet, og tar også for seg arkitektur og handelshistorie som har preget Brevik opp gjennom historien.

Organisering og eierskap[rediger | rediger kilde]

Brevik Bymuseum var en periode konsolidert inn i stiftelsen Telemark Museum, men ble kastet ut av konsolideringen sammen med de øvrige museene i Porsgrunn kommune, det vil si Porsgrunn Bymuseum og Sjøfartsmuseet i Porsgrunn, med virkning fra 1. januar 2020.[1][2][3] Per 2022 er museet eid av Stiftelsen Porsgrunnsmuseene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fragell, Geir (5. mars 2019). «(+) Her starter bråket». Porsgrunns Dagblad (norsk). Besøkt 6. desember 2022. «Styret ved Telemark museum har varslet oppsigelse av samarbeidsavtalen med museumsstiftelsen i Porsgrunn. Det har utløst ramaskrik, kom det fram mandag. | Her er en oppsummert versjon av en timelang samtale PD hadde med styremedlem i Telemark museum, Heidi Hamadi tirsdag morgen: Da Porsgrunn bystyre i desember kuttet ekstrabevilgning på en halv million til PP-museet fordi staten har gått inn med penger, ble skuffelsen stor på Telemark museum. De hadde håpet at Porsgrunn ville opprettholde hele bevilgningen og gi museet mer handlingsrom. | Dette, sammen med vedvarende underfinansiering og at samarbeidsavtalen med Stiftelsen Porsgrunnsmuseene (SPM) angivelig ikke har gitt Telemark museum mulighet til å få oversikt over hva SPM faktisk eier, og hva SPMs historiske samlinger faktisk består av, har vært utløsende for oppsigelsesvarslet. Styret ved Telemark museum vil ikke lenger vil ta ansvaret for samtlige fire museumsarenaer i Porsgrunn, inkludert Brevik.» 
  2. ^ Stiftelsen Porsgrunnsmuseene (19. desember 2020). «Høringsuttalelse fra Stiftelsen Porsgrunnsmuseene til Utredning om fylkeskommunens rolle overfor museumssektoren (pdf)» (PDF). vtfk.no – via Vestfold og Telemark fylkeskommune. «Vi tror Stiftelsen Porsgrunnsmuseenes situasjon, etter Telemark Museums ensidige oppsigelse og utkastelsen av konsolideringen, har stor referanseverdi for utredningsarbeidet. Det er selvsagt av vital interesse for orsgrunnsmuseene selv å få en ny organisatorisk og driftsmessig konsolidering. Men for utredningsarbeidet bør det være svært viktig å se og rette opp brister i museumsorganiseringen. Hvordan kunne det ansvarlige og presumptivt velorganiserte konsoliderte museum kaste Porsgrunnsmuseene ut av konsolideringen? Slikt bør ikke få skje, ei heller gjenta seg. Utredningen bør fange opp et slikt eksempel på svikt og avvik. Telemark Museums utkastelse av Porsgrunnsmuseene er visstnok enestående i norsk museumsverden.» 
  3. ^ Vestfold og Telemark fylkeskommune. «Utredning : Fylkeskommunens rolle overfor museumssektoren i Vestfold og Telemark (pdf)» (PDF) – via vtfk.no. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]