Hopp til innhold

Eidsborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eidsborg
LandNorges flagg Norge
Kart
Eidsborg
59°27′54″N 8°01′19″Ø

Eidsborgtjønn med Lofthus-gårdene i bakgrunnen

Eidsborg er ei bygd i Tokke kommune i Telemark fylke. Eidsborg er sentralt plassert i kommunen, nordøst for tettstedet Dalen.

Eidsborg er kjent for Eidsborg stavkirke og for Vest-Telemark Museum, et av landets største friluftsmuseum, målt i areal.

Brynesteinsproduksjon har blitt drevet i Eidsborg i nærmere tusen år, før virksomheten stoppet opp midt på 1900-tallet. Brynene ble fraktet til Dalen og derfra på vannveier ned til Skien og videre ut i Europa. Det forliste Klåstadskipet, en knarr fra vikingtiden, var lastet med Eidsborgbryner, noe som viser at produksjonen foregikk allerede da.[1] Brynene ble hugget ut av åpne brudd i fjellet; i dag er disse steinbruddene kulturminner.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Den norrøne formen av navnet var Eiðsborg. Forleddet tolkes vanligvis som genitiv av eið n 'eid' – men siden det ikke finnes noen terrengformasjon i sognet som med noen rimelighet kan forstås som et eid, så bør det heller tolkes som genitiv av eiðr m 'ed, høytidelig/hellig avtale'. Sisteleddet kan vanskelig vise til en borg (eller bygdeborg), siden noe slikt ikke er kjent på stedet. Ordet borg bør derfor heller tolkes i den eldre betydningen berg. Betydningen av navnet blir da 'edsberget', 'berget en har gjort en høytidelig avtale om'. En slik tolkning er saklig begrunnet: Det kjente brynesteinsbruddet i Eidsborg (som ga store inntekter) var et sameie mellom de største gårdene – og hvor mye hver gård kunne bryte ut var fordelt gjennom avtalte lotter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norgeshistorie.no, Hans Jacob Orning, «Selveiende bønder». Hentet 28. nov. 2016 fra http://www.norgeshistorie.no/senmiddelalder/teknologi-og-okonomi/1006-selveiende-bonder.html.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]