Metal Hammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Metal Hammer
LandStorbritannia, Tyskland[1]
TypePeriodikum
InnholdMusikktidsskrift
Frekvens1 måned
Grunnlagt1986
SpråkEngelsk, tysk[1]
ISSN1422-9048
Nettstedhttp://www.metalhammer.co.uk (engelsk)

Metal Hammer (også MetalHammer) er et månedlig heavy metal-tidsskrift som blir utgitt i Storbritannia av Future Publishing, samt i flere andre land med forskjellige utgivere. Tidsskriftet skriver om kjent musikk innen sjangeren, samt mer ukjente band fra den brede heavy metal-sjangeren. Det er det nest-største tidsskriftet om rock i Storbritannia, bak Kerrang!, og ble ofte sett på som et undergrunnsmagasin, selv om det i det siste har fokusert mer og mer på allerede kjent musikk, som det til å begynne med unngikk. I tyskland har Metal Hammer vært største av denne typen tidsskrift siden det ble først utgitt i 1984.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wilfried F. Rimensberger introduserte konseptet MetalHammer først i 1983. På samme tid foreslo han at Kerrang! skulle opprette en filial i Tyskland, og utgi der også, noe Kerrang! avslo. Rimensberger brakte så idéen sin til Jürgen Wigginghaus, utgiveren av det tyske bladet MusikSzene, hvor Rimensberger var sjefredaktør, og foreslo en flerspråklig magasin for rockemusikk. Han kontaktet også noen av de største utgiverne i Europa, som Springer, Ringier og Bauer, men fikk avslag hos alle.

Etter hvert brukte Wigginghaus Dortmunder Rocknacht som en sandkasse for utgivelsen i Tyskland, og Rimensberger startet den internasjonal engelske versjonen, Metalhammer UK i London. Han utviklet det flerspråklige konseptet som senere ble et månedlig magasin som solgte over en million utgaver, og som, på sitt høyeste, gav ut på elleve forskjellige språk over hele verden, og som solgte mer en Kerrang!. Metalhammer hadde utgivelser i land som Israel, Japan, Serbia, Spania, Nederland, Italia, Polen, Ungarn, Frankrike. Metalhammer var også det første vestlige ungdomsbladet i USSR. Rimensbergers originale og da unike konsept for et magasin om heavy metal-stilen som ble brukt i et nettverk av radioprogrammer, priser, turnéer, festivaler, utgivelser og videre, alt merket med Metalhammer, gjorde utgivelsen til sjangerens plattform på 80-tallet. Rimensberger, som grunnla og eide Metalhammer UK Ltd og rettighetene til navnet, solgte senere dette til Wigginghaus mens han forble Wigginghaus sin rådgiver til tidlig på 90-tallet. Rimensberger var promotør for den første Metalhammer Lorelei Festival, med band som Metallica, Motörhead, Venom osv., og var også den som foreslo Metallica til Peter Mensch (AC/DC). Rimensberger koblet også navnet Metal Hammer til andre kjente merker, som BBC (Tommy Vance Rock show), MTV Metal Show with Bailey Brothers og Castle Donington Monsters of Rock Festival.

Harry Doherty, kjent for Melody Maker, ble redaktør for Metal Hammer da det ble gitt ut på engelsk, og produserte også Metal Hammer TV. Han forlot magasinet for å grunnlegge sitt eget blad, Hard'n'Heavy, før han ble bedt tilbake av Wigginghaus spurte om han kunne ta over alle de europeiske utgavene av Metal Hammer, og Rock World. I samarbeid med Picture Music International, EMI Records sin videogruppe, gav han også ut Metal Hammer Video Magazine, som konkurrerte med hans tidligere utgivelse, Hard'n'Heavy. Doherty forlot igjen etter en krangel med Wigginghaus.

Rimensberger tok stillingen som rådgiver for direktøren av Network Development, og teamet som startet opp MTV Europe. Han ble også medprodusent på Tom Galleys Phenomena-prosjekt, og organiserte den verdensomspennende platekontrakten, samt skaffet koblinger til noen av de beste musikere og vokalister innen rock. Han var medprodusent på Phenomenas bestselgende album, Phenomena II: Dream Runner, som også har bltit en slags rockeklassiker, med noen av de beste rockevokalistene noensinne på ett studioalbum. Rimensberger representerte Stiletto Entertainment Los Angeles i Europa, og produserte Nina Corty på Royal Albert Hall, samt forskjellige TV-produksjoner for sveitsisk, tysk og britisk TV. På 1990-tallet mistet Wigginhaus rettighetene til utgivelsen. Han fulgte Rimensbergers råd, og solgte rettighetene til Jürg Marquart, utgiveren av Penthouse og Cosmopolitan i Tyskland. Senere ble Wigginghaus tvunget til å selge rettighetene til den britiske utgivelsen, på grunn av personlig økonomi.

MetalHammer.co.uk[rediger | rediger kilde]

Metal Hammer i Storbritannia har også en nettside, som har eksklusivt og originalt innhold, med nyheter, anmeldelser og intervjuer, samt flere andre medier: den ukentlige podcasten (topp ti over musikkpodcasts) og Metal Hammer TV.[2]

Utgivere[rediger | rediger kilde]

Metal Hammer UK byttet eiere flere ganger, fra det først ble kjøpt opp av Dennis Publishing til det nå blir eid av Future Publishing. Det tyske Metal Hammer[3] eies nå av Springer Publishing. Både den greske og italienske versjonen av Metalhammer gis ut uavhengig. Rimensberger er grunnleggende styreleder i Childrens Art Academy, CAA[4] i London, og er videre involvert i utgivelsen av flere internasjonale magasiner. Han er også medprodusent av Tom Galleys supergruppe Phenomena.[5] Wigginghaus gir ut en utgivelse med oversikt over lokale hendelser i Tyskland. Den serbiske utgaven blir gitt ut av Color Media Group, og selger over 20 000 kopier hver måned. Det dekker Serbia, Montenegro og all de tidligere jugoslaviske republikkene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på en, fr, es, zh-hans, ar) The ISSN portal, Paris: ISSN International Centre, ISSN 1819-1819, ISSN 1422-9048, Wikidata Q70460099, https://portal.issn.org/ 
  2. ^ «Metal Hammers nettside». Metal Hammer. Besøkt 20. februar 2010. 
  3. ^ «Hammer-Mag.de». Metal Hammer. Arkivert fra originalen 23. september 2005. Besøkt 20. februar 2010. 
  4. ^ «TheChildrensArtAcademy.com». CAA. Arkivert fra originalen 14. oktober 2007. Besøkt 20. februar 2010. 
  5. ^ «ProjectPhenomena.com». Phenomena. Arkivert fra originalen 2. mai 2010. Besøkt 20. februar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]