Glyf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulike glyfer som representerer den lille bokstaven «a»; de er allografer, ulike varianter av et grafem.

Glyf (via fransk glyphe fra gresk γλύφω,[1] glyphē, «utskjæring» til glyphein, «hugge, risse inn»)[2][3], tegnbilde, er den visuelle framstillingen av et tegn. typografi er en glyf «den spesifikke formen, designet eller representasjonen av en karakter».[4] Det er en særskilt grafisk representasjon, i et bestemt skrifttype, av et element av skriftspråk. Et grafem,[5] eller en del av et grafem (som et diakritisk tegn), eller noen ganger flere grafemer i kombinasjon (en sammensatt glyf)[a] kan bli representert av en glyf.

Et tegn kan vises med flere forskjellige glyfer, for eksempel har bokstaven a to hovedglyfer: Én med «krok» i toppen og én uten slik krok (se illustrasjon). Den sistnevnte glyfen er vanlig i håndskrift, mens den første dominerer i trykket skrift. Ingen tegn har en endelig og godkjent form, men kan representeres i en rekke forskjellige variasjoner (glyfer). Dog vil lesbarheten synke desto lenger vekk man fjerner seg fra «idealformen» for et tegn.

Lingvistikk[rediger | rediger kilde]

Maya glyfen Ok representerer dag 10 ifølge mayakalenderen tzolkin.

I lingvistisk sammenheng tilsvarer glyfen en allograf og tegnet et grafem.

Arkeologi[rediger | rediger kilde]

I arkeologi er en glyf et symbol som står for en lyd, ord, idé eller som på annen måte formidler informasjon.[6] En glyf kan være et piktogram eller et ideogram, del av et skriftsystem og kan representere en stavelse eller logogram. På engelsk kalles det for petroglyph, men på norsk oversatt til det mer omfattende samlebegrepet helleristning.[7]

Noter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ For eksempel begynte et-tegnet (&) som to bokstaver (e og t) for det latinsk tegnet et, «og» til et enkelt kombinert enhet kjent som en ligatur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «γλύφω», Wiktionary
  2. ^ glyf , NAOB
  3. ^ «glyph (n.)», Online Etymology Dictionary
  4. ^ Strizver, Ilene: «Confusing (and Frequently Misused) Type Terminology, Part 1», Fonts.com. Monotype Imaging. Arkivert fra originalen 25. desember 2011.
  5. ^ «grafem», NAOB
  6. ^ «Mayland Petroglyphs» (PDF), Maryland.gov
  7. ^ petroglyph (n.), Online Etymology Dictionary

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]