Hopp til innhold

Taco Bell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taco Bell
Org.formBørsnotert selskap
BransjeRestaurant
Etablert21. mars 1962[1] (Downey)
Eier(e)Yum! Brands
MorselskapYum! Brands
HovedkontorIrvine
LandUSA
Produkt(er)Tex-mex
Grunnlegger(e)Glen Bell
Antall ansatte 175 000
Nettsted
En typisk restaurant

Taco Bell er en amerikansk kjede av hurtigmatrestauranter som er en gren av Yum! Brands, Inc.. Restauranten oppstod som en pølsebu startet av Glen Bell i 1946. Bell eksperimenterte en tid med alternative retter, og i tiden 19541955 åpnet han tre Taco-Tía-boder. Senere solgte han foretakene til sine partnere, og åpnet den første Taco Bell-restauranten i 1962. I 1978 solgte Bell hurtigmatkjeden sin til PepsiCo.

Taco Bell har en meny basert på meksikansk mattradisjon, men tilpasset hurtigmatindustrien og den amerikanske gane (også kalt Tex-Mex).

Hovedkvarteret ligger i Irvine, California.

Tidlig i 1990-årene forandret Taco Bells meny grunnet spørsmål om hvordan det som på menyen var merket «Lite» var merket i henhold til næringsinnhold. Det ble sagt at terminologien lite var vag, eller muligens villedende. Mange av artiklene på menyen ble fjernet fullstendig, blant annet «Taco Lite», en fritert hvetetortilla med kjøtt, rømme, salat, ost og tomat. Noen artikler ble forandret slik at næringsinnholdet ble endret, for eksempel ble sorte oliven fjernet fra ingrediensene, i et forsøk på å redusere natriuminnhold.

1. april 1996 kjøpte Taco Bell en helsides annonse i The New York Times for å annonsere at de hadde kjøpt Liberty Bell i et forsøk på å «redusere landets gjeld». De påsto også å ha forandret navnet på bjella til «the Taco Liberty Bell». Tusenvis av personer som ikke skjønte aprilspøken protesterte.

I 1998 introduserte Taco Bell «The Taco Bell chihuahua», som hadde hovedrollen i de veldig populære «Yo quiero Taco Bell»-reklamene. På spansk betyr yo quiero «jeg vil ha» (eller «jeg elsker»). Den lille hundens ekte navn var «Dinky».

Ifølge Taco Bells hjemmeside er det over 6 500 restauranter i 48 amerikanske stater. I tillegg er det over 280 restauranter i Canada, Guam, Aruba, Den dominikanske republikk, Chile, Costa Rica, Guatemala, Puerto Rico, Ecuador, Asia og Europa.

I Europa er Taco Bell per juni 2021 etablert i Finland, Nederland, Storbritannia, Spania og Portugal, men har ikke etablert seg i Norge.

Annen informasjon

[rediger | rediger kilde]

I den futuristiske hollywoodfilmen Demolition Man, er det mange referanser til at Taco Bell er den eneste overlevende restaurantkjeden som overlevde «the franchise wars» (forretningskjedekrigen). Det er flere kategorier av Taco Bell-restauranter, men «all restauants are Taco Bell».

Tidlig i 1994 byttet Taco Bell ut sin kjente regnbuelogo til fordel for en enklere rosa/lilla logo.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ www.grubstreet.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]