Hopp til innhold

Tex-mex (mat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tex-Mex-mat»)
Typiske tex-mex-retter
En variant av taco i skjell som er typisk for tex-mex-mat

Tex-mex, sammensatt av ordene Texas og Mexico, er matkultur fra USA med kulinariske tradisjoner i Mexico. Matkulturen spredde seg fra de amerikanske grensestatene i sør, særlig Texas, til resten av USA. Noe som gjenkjennes i tex-mex er den søte smaken som man ikke finner i meksikansk mat. Matkulturen har siden spredt seg til resten av verden, særlig Europa. Sverige er det landet i Europa som spiser mest tex-mex-mat.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Texas var en del av Mexico fra 1600-tallet fram til 1836, og har hele tida hatt en spansktalende befolkning med opprinnelse i Mexico. Meksikansk mat blander elementer fra prekolumbiansk (indianske kjøkken) og spansk kjøkken. Denne kulturelle samhørigheten har blitt styrket gjennom den massive innvandringen fra Mexico de siste tiårene. Dermed er det meksikanske kjøkkenet det nest eldste i Texas, etter maten som de ulike urfolkene i Texas tilberedte. I store deler av det 1900-tallet var det bare små forskjeller mellom tex-mex og mattradisjonene i Nord-Mexico. På grunn av innvandringen av europeiskættede engelsktalende fra begynnelsen av 1800-tallet og den politiske adskillelsen fra Mexico utviklet imidlertid kjøkkenet i Texas seg annerledes. Blant særdragene er forkjærligheten for ost og frityrmat.

Ordet tex-mex var egentlig en forkortelse for jernbanen mellom Texas og Mexico, Texas-Mexican Railway, som ble åpnet i 1875.[2] Ordet ble i 1920-årene brukt om meksikanskættede som var født i Texas. I de togtabellene som ble trykket i avisene på 1800-tallet ble navnene på de ulike jernbanene forkortet. Missouri Pacific ble forkortet til Mo.Pac. og Texas-Mexican til Tex. Mex. I 1920-årene ble den forkortede og sammentrukne betegnelsen «Tex-Mex» benyttet i amerikanske aviser både som en referanse til jernbanen, og for å beskrive mennesker av meksikansk opprinnelse født i Texas.[3] Matskribenten Diana Kennedy definerte i 1972 forskjellen mellom kjøkkenet i Texas og det meksikanske kjøkkenet i boka The Cuisines of Mexico. I 1973 ble begrepet tex-mex for første gang brukt om mat i den engelskspråklige avisa The Mexico City News. Begrepet tex-mex er altså av relativt ny dato.

Kjapp tex-mex[rediger | rediger kilde]

Et annet særdrag med tex-mex-kjøkkenet, er at det har blitt tatt i bruk av den omfattende amerikanske hurtigmat-industrien. Kjeder som Taco Bell lager gjerne sine industrialiserte utgaver av de tradisjonelle rettene, og disse er ofte temmelig ulike fra tradisjonell mat fra Texas. En må altså skille mellom fastfood-variantene og tradisjonelt tex-mex-kjøkken, slik det lages hjemme hos tejanos, spansktalende texanere.

Spesialiteter[rediger | rediger kilde]

Tex-Mex-maten har mange av de samme grunningrediensene som i Mexico, slik som maistortillas, hvetetorillas, bønner, chili, koriander osv. Retter som vi gjerne oppfatter som typisk tex-mex er opprinnelig meksikansk. Eksempler er gryteretten chili con carne og nachos. Nachos sies å være skapt i 1943, da kjøkkenet gikk tomt for råvarer, og kelneren Ignacio (forkortet Nacho) improviserte med cheddar og «totopos», som vi i dag kjenner som nacho-chips. Taco-skjell, som er ukjente i Mexico, brukes i stort omfang i tex-mex-kjøkkenet. Burritos, fajitas og chimichangas er også retter en finner i tex-mex, men som igjen er opprinnelige meksikanske retter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagens Nyheter: Från Texas till fredagsmys i Sverige
  2. ^ Martinez, Etienne: Mexicans in the U.S.A: Mexican-American / Tex-Mex Cousine
  3. ^ Mexia Evening News (Mexia, Texas), 23. mai 1922: «...til den nye byen Marindo på TEX-MEX-jernbanen, hvor oljen blir lastet...»; Newark Advocate (Newark, Ohio), 19. september 1928: «Spørsmål: Hva er TEX-MEX? Texas-født meksikanere.» Sitater, oversatt av Wikipedia, fra Newspaperarchive.com (krever abonnement)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]