Taco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samling av forskjellige sorter tacos

Taco er en tradisjonell meksikansk matrett som består av en rullet og foldet mais-tortilla fylt med krydret kjøtt og diverse grønnsaker, og retten kan også lages vegetarisk.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ifølge Real Academia Española betyr ordet taco en plugg (rullet papir brukt for å tette et hull).

Taco i Norge[rediger | rediger kilde]

Taco i skjell, en variant av tex-mex-mat som ikke spises i Mexico.

Taco-varer som enchiladas, kryddersaus og skjell var å se i Norge fra rundt 1965, og var opprinnelig importert av kjøpmannen Allert Middelthon, i håp om å tilfredsstille amerikanere som besøkte Stavanger for å lete etter olje i Nordsjøen.[1][2][3] Den «norske» tacoen er hovedsakelig basert på tex-mex-tacoen som ble introdusert her, og fortsetter å være mest populær, selv om mer autentiske oppskrifter og matvarer er introdusert siden.[3]

Norge er landet som spiser mest meksikansk mat per innbygger etter Mexico.[3] Opplysningskontoret for frukt og grønt hevdet i 2021 at over halvparten av alle nordmenn spiser taco minst en gang i måneden.[4] Ifølge Ipsos i 2018 spiste 12,6% av nordmenn taco hver fredag, en aktivitet som er omtalt som «fredagstaco».[5] Begrepet «fredagstaco» blir også brukt i markedsføring av dagligvarekjeder.

Vanlige ingredienser i taco

Meksikansk taco[rediger | rediger kilde]

En taco er normalt servert på en flat tortilla (maislefse) som har blitt varmet opp på en såkalt comalovn; siden tortillaen fremdeles er myk, kan den foldes eller rulles for å gjøre det lettere å spise den. En annen tradisjonell variant er taco dorado (fritert taco), hvor en fylt tortilla blir rullet sammen og fritert til den er sprø.

Utenfor Mexico[rediger | rediger kilde]

Taco har blitt en populær matrett utenfor Mexico. En av de mest kjente variantene er i skjell, noe som ikke er vanlig i Mexico.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://snl.no/taco
  2. ^ Njarga, Berit B. (22. oktober 2021). «Fredagstaco med en vri?». vi.no (norsk). Besøkt 1. januar 2022. 
  3. ^ a b c «Hvordan ble nordmenn så glade i taco? | KIWI». kiwi.no. Besøkt 1. januar 2022. 
  4. ^ «Taco består som kosemat i helgene | Opplysningskontoret for frukt og grønt». kommunikasjon.ntb.no (norsk). Besøkt 1. januar 2022. 
  5. ^ Bartolomei, Rita Tvede (21. september 2018). «Norske Spisefakta 2018: Frokost hver dag – taco hver fredag». Ipsos. Besøkt 1. januar 2022.