Taco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Samling av forskjellige sorter tacos

Taco er en tradisjonell meksikansk matrett som består av en rullet og foldet mais-tortilla fylt med krydret kjøtt og diverse grønnsaker, og retten kan også lages vegetarisk.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ifølge Real Academia Española betyr ordet taco en plugg (rullet papir brukt for å tette et hull).

Taco i Norge[rediger | rediger kilde]

Taco i skjell, en variant av tex-mex-mat som ikke spises i Mexico.

Taco-varer som enchiladas, kryddersaus og skjell var å se i Norge fra rundt 1965, og var opprinnelig importert av kjøpmannen Allert Middelthon, i håp om å tilfredsstille amerikanere som besøkte Stavanger for å lete etter olje i Nordsjøen.[1][2][3] Den «norske» tacoen er hovedsakelig basert på tex-mex-tacoen som ble introdusert her, og fortsetter å være mest populær, selv om mer autentiske oppskrifter og matvarer er introdusert siden.[3]

Norge er landet som spiser mest meksikansk mat per innbygger etter Mexico.[3] Opplysningskontoret for frukt og grønt hevdet i 2021 at over halvparten av alle nordmenn spiser taco minst en gang i måneden.[4] Ifølge Ipsos i 2018 spiste 12,6% av nordmenn taco hver fredag, en aktivitet som er omtalt som «fredagstaco».[5] Begrepet «fredagstaco» blir også brukt i markedsføring av dagligvarekjeder.

Vanlige ingredienser i taco

Meksikansk taco[rediger | rediger kilde]

En taco er normalt servert på en flat tortilla (maislefse) som har blitt varmet opp på en såkalt comalovn; siden tortillaen fremdeles er myk, kan den foldes eller rulles for å gjøre det lettere å spise den. En annen tradisjonell variant er taco dorado (fritert taco), hvor en fylt tortilla blir rullet sammen og fritert til den er sprø.

Utenfor Mexico[rediger | rediger kilde]

Taco har blitt en populær matrett utenfor Mexico. En av de mest kjente variantene er i skjell, noe som ikke er vanlig i Mexico.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://snl.no/taco
  2. ^ Njarga, Berit B. (22. oktober 2021). «Fredagstaco med en vri?». vi.no (norsk). Besøkt 1. januar 2022. 
  3. ^ a b c «Hvordan ble nordmenn så glade i taco? | KIWI». kiwi.no. Besøkt 1. januar 2022. 
  4. ^ «Taco består som kosemat i helgene | Opplysningskontoret for frukt og grønt». kommunikasjon.ntb.no (norsk). Besøkt 1. januar 2022. 
  5. ^ Bartolomei, Rita Tvede (21. september 2018). «Norske Spisefakta 2018: Frokost hver dag – taco hver fredag». Ipsos. Besøkt 1. januar 2022.